Linkovi

Sirija: Napadi uoči dolaska tima UN


Sirijske snage ponovo granatiraju Homs nekoliko sati pred dolazak posmatrača UN-a
Sirijske snage ponovo granatiraju Homs nekoliko sati pred dolazak posmatrača UN-a

Sirijske snage su granatirale pobunjeničke delove Homsa, nekoliko sati uoči dolaska prethodnice nenaoružanih posmatrača Ujedinjenih nacija u zemlju. Aktivisti u četvrti Kaldija u Homsu, jednom od nekoliko delova grada koje napadaju vladine trupe, javljaju o jakoj minobacačkoj i mitraljeskoj vatri.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da se granate ispaljuju svaka tri minuta i da su najmanje tri osobe poginule. Istovremeno, pobunjenici koji nastoje da svgnu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, napali su policijsku stanicu u pokrajini Alepo na severu zemlje. Sirija je upozorila da naoružane – kako se ističe – „terorističke grupe“ pojačavaju napade u zemlji i krše prekid vatre koji je ugovorila međunarodna zajednica. Državna televizija navodi da je jedan vojni zvaničnik izjavio da će snage bezbednosti „sprečiti nastavljanje kriminalnih napada terorističkih grupa“.

Portparol izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana je saopštio da šest od ukupno 30 članova posmatračkog tima Ujedinjenih nacija treba da doputuju do kraja dana. Taj tim treba da izvesti da li vladine snage i opozicioni borci poštuju odrednice Ananovog mirovnog plana.

Sirijski ambasador Bašar Džafari je ponovio da se njegova vlada pridržava plana Ujedinjenih nacija koji obuhvata prekid vatre, povlačenje trupa, dijalog vlade i opozicije i „političku tranziciju“ zemlje. Savet bezbednosti UN je juče ovlastio prethodnicu posmatračkog tima i odobrio veći kontingent od 250 posmatrača kada se situacija sabilizuje. Ruski ambasador Vitalij Čurkin je izjavio da je mirovni plan „kritična raskrsnica“ i pozvao obe stranme da se uzdrže od nasilja.

XS
SM
MD
LG