Linkovi

Posmatrači uskoro u Siriji


Sirijski grad Homs

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odobrio je slanje prvog tima posmatrača u Siriju, gdje je nastavljeno nasilje uprkos primirju između vlade i opozicionih snaga.

Rezolucijom, koja je usvojena jednoglasno, predviđa se upućivanje tima od 30 nenaoružanih vojnih posmatrača koji bi trebalo da otputuju za Damask za nekoliko dana. Tim će izvještavati o implementaciji mirovnog plana izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana, kojim se zahtijeva povlačenje vladinih snaga iz gradskih područja i okončanje obračuna sa demonstrantima, dok se od pobunjenika traži da polože oružje.

Ubrzo nakon glasanja, britanski ambasador Mark Lajel Grant kazao je da sada postoji uzan prostor za poboljšanje situacije na terenu, dok je ruski ambasador Vitalij Čurkin pozvao obje strane da se uzdrže od nasilja.

Sirijske snage su u četvrtak pristale na primirje, ali i vlada i opozicija navode da su napadi nastavljeni. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i aktivisti tvrde da su bezbjednosne snage danas ubile najmanje 11 ljudi. Prema njihovim navodima, vladine trupe otvorile su vatru na učesnike sahrane u Alepu, ubivši četiri osobe. Takođe ističu da je najmanje jedna osoba poginula u granatiranju Homsa.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava prenosi da su dva vojnika poginula u napadu pobunjenika u južnoj pokrajini Dara. Vlada je danas optužila naoružane teroriste za napade na vladine snage i civile.

XS
SM
MD
LG