Linkovi

Apel za uvođenje sankcija Siriji


Protesti u Siriji
Protesti u Siriji

Francuska i Nemačka traže od Evropske unije da uvede sankcije sirijskim liderima zbog nasilja nad anti-vladinim demonstrantima.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe danas je rekao da njegova zemlja želi da sankcije obuhvate i predsednika Sirije, Bašara Al Asada. Zamenik nemačkog ministra inostranih poslova, Verner Hojer, rekao je da "brutalne akcije" sirijske vlade ne pružaju Evropskoj uniji drugi izbor do preduzimanja akcije.

Međunarodni komitet Crvenog krsta, u međuvremenu, traži od Sirije da ukine ograničenja i dozvoli pristup ljudima koji su ranjeni u sukobima policije i demonstranata protiv vlade. Predstavnici humanitarne organizacije su danas saopštili da je nasilje izazvalo veliki broj ranjenih i da bi mnogo ljudi - ako se situacija pogorša - moglo da umre. Nadležni kažu da je naročito potrebno omogućiti humanitarnim radnicima pristup u grad Dara na jugu zemlje.

Očevici su javili da su u nedelju u taj grad stigla vojna pojačanja, koja su se pridružila hiljadama vojnika koji su već tamo. Snabdevanje stanovnika Dare gorivom, vodom, električnom energijom, već danima je otežano, kao i veze sa spolujnim svetom. Navodi se da je zavladala i ozbiljna nestašica hrane.

XS
SM
MD
LG