Linkovi

SAD razmatraju pomoć pobunjenicima


Nasilje u Siriji
Nasilje u Siriji

Bela kuća je saopštila da predsednik Obama razmatra mogućnost davanja sirijskim pobunjenicima takozvane „neborbene“ pomoći za svrgavanje predsednika Bašara al-Asada.

Obama se danas u Seulu sastao sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, uoči početka samita o nuklearnoj bezbednosti. Zvaničnik Bele kuće je izjavio da Sjedinjene Države žele da snabdeju pobunjenike medicinskim materijalom i komunikacionom opremom, ali je dodao da to ne obuhvata naoružavanje opozicije.

Zvaničnik je kazao da Sjedinjene Države nameravaju da predlog o „neborbenoj“ pomoći iznesu na sastanku Prijatelja Sirije, 1. aprila u Turskoj, kojem će prisustvovati i državna sekretarka Hilari Klinton. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev danas je rekao da bi sirijski mirovni plan koji je sastavio Anan „mogao da bude poslednja prilika“ da zemlja izbegne „otegnuti krvavi građanski rat“.

Medvedev je danas u Moskvi razgovarao o tom planu sa Ananom i obećao mu pomoć “na svim nivoima“. Predlog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige predviđa prekid vatre i početak dijaloga Asadove vlade i pobunjenika. Posle sastanka sa ruskim predsednikom, Anan je izjavio da Asadova vlada ima priliku da sa njim sarađuje na prekidu borbi, dostavljanju humanitarne pomoći pogođenim civilima i otpočinjanju političkog procesa.

Takođe danas, organizacija Hjuman rajts voč, optužila je sirijsku armiju da koristi civile – uključujući decu i stare – kao ljudski štit protiv pobunjeničkih napada. Organizacija temelji taj izveštaj na razgovorima sa nekim od onih koji su u gradovima i selima pokrajine Idlib primoravani da idu ispred vladinih tenkova.

XS
SM
MD
LG