Linkovi

Novi napad u Siriji


Spasilačke ekipe na mestu eksplozije u Alepu
Spasilačke ekipe na mestu eksplozije u Alepu

Automobil bomba eksplodirao je danas u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu, dan nakon što je u dva napada u prijestonici Damasku poginulo 27 osoba, a više od 100 povrijeđeno.

Sirijska državna novinska agencija prenijela je da se eksplozija dogodila između dvije stambene zgrade, te da su za napad odgovorni teroristi koje sirijska vlada optužuje za pobunu protiv predsjednika Bašara al-Asada. Sirijska opsertvatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, navela je da su u eksploziji poginule tri osobe, dok je oko 25 povrijeđeno. Detalje incidenta nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izbora.

U jučerašnjim napadima u Damasku, automobili bombe eksplodirali su blizu zgrade policije i obavještajnog centra u razmaku od nekoliko minuta. Sirijska vlada i opozicione grupe međusobno se okrivljuju za napade. U centru prijestonice danas se okupilo nekoliko stotina opozicionih aktvista, kako bi obilježili prvu godišnjicu protesta. Sirijske bezbjednosne snage su međutim razbile skup i pritvorile nekoliko istaknutih opozicionara, među kojima su Mohamed Sajid i Faiz Sara.

Sirijski aktivisti tvrde i da su vladine snage blokirale proteste u Idlibu, Deir al-Zuru i Dari. Takođe navode da su pobunjenici u Dari digli u vazduh jedan most kako bi spriječili vojsku da dovede pojačanje u to područje. Tim eksperata Ujedinjenih nacija trebalo si sjutra da doputuje u Siriju i započne razgovore o mogućem razmeštanju međunarodnih posmatrača, u okviru nastojanja da se prekine sa smrtonosnim nasiljem.

XS
SM
MD
LG