Linkovi

Dramatična situacija u Siriji


Zamenik sirijskog ministra za naftu Abdo Husameldin
Zamenik sirijskog ministra za naftu Abdo Husameldin

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju Kofi Anan kaže da bi dalja militarizacija u toj zemlji samo pogoršala ionako tešku situaciju.

Bivši šef Svetske organizacije Kofi Anan nalazi se u Kairu, gde se susreo sa generalnim sekretarom Arapske Lige Nabilom el-Arabijem. Anan bi trebalo uskoro da poseti Siriju. U međuvremenu zamenik sirijskog ministra za naftu Abdo Husameldin saopštio je u noći između srede i četvrtka da daje ostavku i da se pridružuje opoziciji, kao najviši zvaničnik režima Bašara al-Asada, koji je prebegao od početka pobune. U video snimku objavljenom na YouTube-u, Husameldin je otpužio režim za arogantnost i brutalnost.

Husameldin kaže da je Asadova vlada Sirijcima priredila „godinu tuge i očaja“, kao i da je privreda skoro u kolapsu, što je dovelo zemlju do „ruba propasti“. On je pozvao i druge članove vlade da odbiju da budu partneri u „ubijanju sopstvenog naroda“. Šef opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta pozdravio je prebeg Husameldina, apelujući na ostale vladine zvaničnike da se pridruže opoziciji.

Šefica kancelarije Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Ejmos, koja je juče doputovala u Damask, sastala se danas sa zvaničnicima ministarstva kulture. Ona očekuje da će obaviti i razgovore sa humanitarnim predstavnicima. Ona je ukratko opisala stanje u Homsu, gde je obišla bivšu pobunjeničku četvrt Baba Amr.

„Bila sam zgrožena onim što sam videla u Baba Amru. Izvinite, molim vas. Izvinite“.

Sirijska državna televizija emitovala je snimke timova Ujedinjenih nacija i Crvenog polumeseca kako obilaze Baba Amr i intervjuišu ljude, koji su izražavali zahvalnost zbog ulaska vladninih snaga u tu četvrt.

Članovi delegacije Ujedinjenih nacija bili su prvi nezavisni posmatrači koji su ušli u Baba Amr posle jednomesečnog granatiranja, a zatim preuzimanja kontrole nad tim delom Homsa od strane vladinih snaga.

XS
SM
MD
LG