Linkovi

Sirija: Sukobi i novi Ustav


Sirijski ministar unutrašnjih poslova Mohamed al-Šar objavljuje rezultate referenduma na konferenciji za novinare u Damasku
Sirijski ministar unutrašnjih poslova Mohamed al-Šar objavljuje rezultate referenduma na konferenciji za novinare u Damasku

Aktivisti javljaju da je u sukobima sa pripadnicima sirijskih vojnih snaga danas poginulo 10 ljudi, dok vlada tvrdi da su birači ubedljivo odobrili novi Ustav, za koji sirijski lideri kažu da predstavlja korak ka demokratizaciji.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, saopštila je da je većina žrtava stradala u najnovijim napadima na sunitske delove grada Homsa. U nasilju širom zemlje od juče je poginulo najmanje 40 ljudi.

Sirijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u međuvremenu saopštilo da je gotovo 90 odsto birača na jučerašnjem referendumu glasalo za novi Ustav, uprkos pozivu opozicije na bojkot. Ministar unutrašnjih poslova Muhamed al-Šar je izjavio da je izlaznost bila 57,4 odsto i da je glasalo gotovo osam miliona i 400 hiljada birača.

Novim Ustavom je predviđen višepartijski sistem u zemlji kojom je od 1963. vladala isključivo partija Baas. Takođe se ograničava predsednički mandat, ali bi u slučaju da bude usvojen, predsednik Asad i dalje imao velika ovlašćenja. Zapadne vlade su odbacile referendum nazvavši ga „farsom“, ali su njegovo održavanje danas pozdravile i Kina i Rusija.

XS
SM
MD
LG