Linkovi

Klinton: Apel da Sirija obustavi nasilje


Rasprava u UN-u o Siriji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je pozvala „prijatelje demokratske Sirije“ da izvrše pritisak da se prekine krvavi obračun predsednika Bašara al-Asada sa opozicionim demonstrantima i založe za političku tranziciju koja bi dovela do njegovog odlaska s vlasti. Ona je to izjavila u Sofiji u Bugarskoj, dan pošto su Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se u potpunosti podržava plan Arapske lige i predsednik Asad poziva da prepusti vlast svom zameniku, prekine nasilje i organizuje izbore.

Hilari Klinton je istakla da je veto „lakrdija“ i rekla da će nastaviti da sarađuje sa ostalim zemljama na jačanju „regionalnih i nacionalnih“ sankcija i – kako se izrazila – „isušiti izvore finansiranja i isporuke oružja koji omogućavaju nastavak rada režimske ratne mašine“. Američki funkcioneri su takođe rekli da će saglasne zemlje raditi na ujedinjenju raznolikih sirijskih opozicionih organizacija u zemlji i inostranstvu, obezbeđenju humanitarne pomoći i nadzoru prodaje oružja Damasku.

Među mogućim učesnicima koalicije su i Turska, arapske države i zapadnoevropske zemlje. Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi je danas izjavio da će arapski blok nastaviti da ulaže napore u rešavanje sirijske krize. On je istakao da veto Rusije i Kine „ne negira“ – kako se izrazio – „jasnu međunarodnu podršku“ plana lige. Rusija je saopštila da je nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija pristrasan i da bi značio opredeljivanje za strane u građanskom ratu.

Sirija je glavni saveznik Moskve na Bliskom istoku, sedište ruske pomorske baze i vodeći kupac oružja. Kineski veto se smatra praćenjem ruskog vođstva. Predsednik opozicionog sirijskog Nacionalnog saveta, Burhan Galijun, izjavio je da dvostruki veto „za Bašara al-Asada i njegov kriminalni režim predstavlja novu dozvolu za ubijanje“. Nacionalni savet je saopštio da smatra da su Moskva i Peking „odgovorni za širenje ubijanja i genocida“. Demonstranti su u međuvremenu prodrli u rusku ambasadu u libijskoj prestonici Tripoliju, popeli se na krov i skinuli rusku zastavu.

U Turskoj, policija je bila primorana da upotrebi suzavac da bi rasterala demonstrante koji su hteli da zauzmu sirijski konzulat u Istanbulu. U Bejrutu, stotine sirijskih disidenata i libanskih boraca za ljudska prava su demonstrirali ispred ruske ambasade. Tuniski premijer Hamadi Džebali je danas, na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, saopštio da njegova zemlja prekida veze sa Sirijom. On je rekao da Tunis proteruje sirijskog ambasadora i pozvao ostale arapske države da učine isto. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, osudio je neusvajanje rezolucije i rekao da je Savet bezbednosti „propuistio priliku da preduzme jedinstvenu akciju“ i pomogne da se kriza završi.

Osim Kine u Rusije, sve ostale članice Saveta bezbednosti su glasale za rezoluciju. Posle jučerašnjeg glasanja, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, izjavila je da je Vašington „zgrožen“ vetom Rusije i Kine. Britanski ambasador u UN, Mark Lajal Grent, izjavio je da su Moskva i Peking okrenuli leđa arapskom svetu da bi podržali tiraniju. Sirijski ambasador Bašar Džafari je optužio članice Ujedinjenih nacija da podržavaju – kako se izrazio – „naoružane teroriste“.

XS
SM
MD
LG