Linkovi

Rasprava o Siriji u SB UN


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

Diplomate u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas nastavljaju razgovore o pridobijanju Rusije da podrži plan Arapske lige za prekid višemesečnog smrtonsonog nasilja u Siriji.

Zapadne diplomate kažu da je tokom jučerašnjeg trosatnog zatvorenog sastanka u Njujorku postignut određeni napredak. Međutim, Rusija izražava rezervisanost prema sadašnjoj rezoluciji, koja obuhvata i zahtev da predsednik Bašar al-Asad prepusti vlast svom zameniku i formira vladu nacionalnog jedinstva koja će da pripremi izbore. Rusija je najavila da će odbaciti svaki tekst koji nagoveštava promenu režima ili eksplicitno ne isključuje stranu vojnu intervenciju.

Diplomate kažu da novi nacrt koji se priprema, treba da zadovolji ruske zahteve i do kraja dana bude podnet Savetu bezbednosti, koji bi o tome glasao do kraja nedelje. Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin je juče izjavio da bi promena sadašnje odrednice kojom se traži povlačenje predsednika Asada s vlasti, „olakšala usvajanje rezolucije“.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je juče ponovila da Savet bezbednosti mora brzo da dejstvuje i da njegovi članovi moraju da odluče da li će da stanu na stranu sirijskog naroda ili – kako se izrazila – „surove“ diktature predsedika Bašara al-Asada.

XS
SM
MD
LG