Linkovi

Damask odbacuje predlog o arapskim trupama


Katarski emir Šeik Hamad Bin Kalifa al-Tani

Damask je odbacio predlog Katara da se u Siriju pošalju trupe Arapske lige, rekavši da bi takav potez pogoršao situaciju i otvorio vrata mešanju iz inostranstva.

U današnjem saopštenju sirijsko ministarstvo inostranih poslova kaže da će se Damask protiviti svakom pokušaju da se potkopa suverenitet zemlje i da želi da arapske zemlje obustave, kako je rečeno, medijsku kampanju protiv Sirije.

Katarski emir Šeik Hamad Bin Kalifa al-Tani je prošle nedelje predložio slanje arapskih trupa u Siriju, rekavši da je taj potez neophodan kako bi se „zaustavilo ubijanje“. On je prvi arapski lider koji je podržao tu ideju. Ministri inostranih poslova 22 zemlje članice Arapske lige trebalo bi da u nedelju razgovaraju o narednim koracima kao odgovor na sirijsku krizu.

U medjuvremenu, ruska novinska agencija Interfaks navodi izjavu zamenika ruskog ministra inostranih poslova Genadija Gatilova da Rusija neće podržati slanje arapskih mirovnih čuvara u Siriju. U intervjuu za BBC, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin nazvao je katarski predlog „skretanjem pažnje“ i potezom koji, kako se doslovno izrazio "iritira".

Stručnjaci 15-članog Saveta bezbednosti danas bi trebalo da se sastanu u cilju diskusija o revidiranom nacrtu rezolucije za rešavanje krize u Siriji. Gatilov je rekao da Moskva želi rezoluciju kojom se zabranjuje upotreba sile u Siriji i stavlja podjednaka odgovornost na vladu i opoziciju da okončaju nasilje i počnu pregovore.

XS
SM
MD
LG