Linkovi

Arapska liga uskoro o izveštaju posmatrača


Sirijske izbeglice slušaju govor predsednika Bašara al Asada

Arapska liga je saopštila da će ministri inostranih poslova njenih članica iduće nedelje da razmotre završni izveštaj posmatrača koji su upućeni u Siriju da provere da li se vlada povinuje obećanju da će prekinuti obračun sa opozicijom. Posmatrači Arapske lige koji su došli u Siriju 26. decembra, treba da završe misiju u četvrtak.

Sirijske organizacije za ljudska prava tvrde da predsednik Bašar al-Asad vara posmatrače i proteklih nedelja pojačava napade na opoziciju. Arapska liga je saopštila da će konačni izveštaj da razmotri specijalni odbor za Siriju u subotu, a idućeg dana ministri inostranih poslova arapskih država. Katar se među arapskim državama najviše zalaže za uvođenje oštrijih sankcija Siriji.

U intervjuu za američku TV mrežu CBS, katarski emir, šeik Hamad bin Kalifa al-Tani, izjavio je da bi u Siriju trebalo uputiti arapske trupe da prekinu nasilje. On je prvi arapski lider koji je izneo takav predlog. Bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, danas je izjavio da bi liga trebalo da razmotri ideju katarskog emira i zameni posmatračku misije vojnim trupama koje će da razdvoje sirijske snage bezbenosti od civila. On je to izjavio tokom konferencije Ujedinjenih nacija u Bejrutu.

Takođe u Bejrutu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, zatražio je od predsednika Asada da prestane da ubija sirijski narod. Ban je rekao da „put ugnjetavanja nema izlaz“ i da nedavne arapske revolucije pokazuju da narod više nije zadovoljan vladavinom pojedinaca. Demonstranti u Siriji od marta prošle godine traže uvođenje demokratije i prekid Asadove 11-ogodišnje autokratske vladavine.

Proteklih meseci, jedan broj vojnika je prešao na stranu pobunjenika i počeo da učestvuje u bitkama protiv Asadovih snaga. Sirija za pobunu u zemlji okrivljuje „naoružane teroriste“ kojima kako tvrdi - pomažu zaverenici iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG