Linkovi

Potraga za podmornicom u Švedskoj


Švedska je rasporedila više od 200 pomoraca, brodova, minolovaca, i helikoptera u potrazi za objektom ljudske izrade, otkivenog prošle nedelje.

Švedske pomorske snage vrše podmorsku istragu voda oko Stokholma, posle otkrića podvodne aktivnosti, što bi moglo da se odnosi na oštećenu rusku podmornicu.

Neutralna nordijska zemlja je rasporedila više od 200 pomoraca, brodova, minolovaca, i helikoptera u potrazi za objektom ljudske izrade, otkivenog prošle nedelje.

Švedska je saopštila da se potraga obavlja 50 kilometara istočno od Stokholma, i da predstavlja obaveštajnu operaciju, jednu od najobimnijih od Drugog svetskog rata.

“Možda je podmornica, ronilac sa podvodnim vozilom, ili ronioci koji nemaju šta da traže na našoj teritoriji. To uglavnom obuhvata stranu podvodnu aktivnost", saopštio je Anders Grenstad, kontraadmiral Kraljevske švedske mornarice.

Juče je Rusija odbacila sumnje da se radi o njenoj podmornici. No, švedski list Svenska Dagbladet izvestio je da se traga za oštećenom ruskom podmornicom.

U istom listu se nastavlja da je švedska vojna obaveštajna služba uhvatila radio signale na ruskom jeziku u vodama između Švedske i Kalinjingrada, gde je smeštena ruska pomorska flota u Baltičkom moru, i da su signali emitovani na specijalnoj frekvenciji, koja se koristi u slučaju nesreće.

XS
SM
MD
LG