Linkovi

Tramp, Klinton i Sanders protiv TPP-a


Protivnici sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu protestuju ispred Bele kuće

Protivljenje sporazumu o Transpacifičkom partnerstvu jedna je od retkih tema kod kojih postoji saglasnost medju kandidatima za predsedničku nominaciju obe stranke.

Dok su izjave verovatnog republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa još jednom pod oštrim preispitivanjem, uočljivo je da se Tramp, kao i demokratski predsednički pretendenti, Hilari Klinton i Berni Sanders, izjašnjavaju protiv Trans-pacifičkog partnerstva u godini kada malo ko u predsedničkoj predizbornoj kampanji brani slobodnu trgovinu.

„Trans-pacifik će uništiti našu automobilsku industriju u Ohaju“, poručuje Donald Tramp.

Transpacifičko trgovinsko partnerstvo, potpisano ranije ove godine, ima za cilj smanjenje tarifa i jačanje trgovine između 12 zemalja članica APEK-a. Sporazum tek treba da stupi na snagu, ali ga ne podržava niko u predsedničkoj izbornoj kampanji.

„Nadala sam se da će TPP, o kojem je pregovarala administracija, ukloniti velike strepnje koje su mnogi izrazili povodom trgovinskih sporazuma. Ali pošto sam videla kakav će biti rezultat, sada sam protiv“ - ističe Hilari Klinton.

Dok je vršila dužnost državnog sekretara za vreme prvog mandata predsednika Baraka Obame, Klinton je hvalila TPP kao „zlatni standard trgovinskih sporazuma.“

Međutim, nezadovoljstvo koje izražava kao predsednički pretendent ukazuje na sve veću osudu trgovine u tekućem američkom izbornom ciklusu.

„Kada pogledate užasne trgovinske sporazume zbog kojih gubimo na veliko u odnosu na sve zemlje sa kojima poslujemo, radna mesta nestaju. Radna mesta odlaze. Neverovatno je šta se događa.“

Debata je povremeno konfuzna. Tramp, na primer, žestoko kritikuje postojeće tarife na američki izvoz, koje TPP uklanja.

„Kada svoje lepe, najbolje na svetu poljoprivredne proizvode šaljete u svet, šta se dešava. Dažbine su 38 odsto, 38 odsto Japanu. Razmislite o tome.“

Bela kuća, čvrsto staje na svome.

„Sa strateškog ekonomskog stanovišta i iz perspektive vrednosti, imamo jake argumente u vezi sa tim da li je pametno da Kongres odobri TPP ugovoren od strane predsednika“ - ističe Džoš Ernest, portparol Bele kuće.

Većinski republikanski Kongres već je izglasao mandat za takozvan „ubrzani“ proces usvajanja trgovinskih sporazuma, ali ni jedan od njegova dva doma ne daju znake da li će uskoro glasati o Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu.

XS
SM
MD
LG