Linkovi

NASA - karijera za žene i manjine


Američki astronaut Ivon Kalje

Jedna astronautkinja i njena koleginica, po profesiji inženjer, koje rade u američkoj svemirskoj agenciji NASA poručuju ženama i pripadnicima manjina da, ako žele da napreduju, razmotre mogućnost svemirskih istraživanja.

Oduševljenje bestežinskim stanjem unutar Međunarodne svemirske stanice i izazovne profesije čekaju na studente koji izaberu pravo obrazovanje. To je rekla astronautkinja Ivon Kalje, koja je govorila studentima o svom treningu, u gradskoj sali Los Anđelesa, nastojeći da ih motiviše da posegnu za zvezdama. Ona je rekla da astronauti stiču veštine disciplinom i treninzima.

“To znači da mi razvijemo osnovne veštine, a onda ih uvežbavamo do savršenstva i na taj način gradimo neku vrstu mišićne memorije."

Studentima se poruka dopala.

“Nauka i matematika su mi uvek bili omiljeni predmeti u školi”, kaže Vanesa Ramirez.

U Centralnoj biblioteci Los Anđelesa održan je drugi deo prezentacije. Minijaturni robot inspirisan Marsovim roverom. Inženjer Melori Leflend, koja radi u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon, pomaže u radu pravog rovera preko radio talasa. Studenti su oduševljeni.

“Imamo decu koja vole da prave i upravljaju robotima. Imamo i one koji vole da ih programiraju”, ističe nastavnica Kerolin Polšou.

To su obična deca.

“Ljudima se dopada da istražuju svemir. Oni vole robote. Ja mislim da kada možete da im pokažete sliku napravljenu na Marsu, a ja sam poslala komandu da se ta slika napravi odnda tome dajete ljudski aspekat. To je ono što možete da uradite”, navodi inženjer Melori Leflend.

Za Ivon Kalje, koja je u Nasinom timu za odnose s javnošću, svemirska letelica koja astraonaute nosi u svemir je simbol njene poruke.

Važno je imati snove, jer svemirsko vozilo je proizvod sna.”

Ivon dodaje da je ostvarenje tog sna na dohvat ruke svim studentima.

XS
SM
MD
LG