Linkovi

Sve manje žena zaposleno u SAD


Radnice iz Meksika u SAD
Radnice iz Meksika u SAD

Tržište poslova u SAD premašilo je očekivanja prošlog meseca – zaposleno je dodatnih 209.000 radnika, čime je stopa nezaposlenosti pala na 4,3%. Ipak, plate su manje od očekivanih, kao i broj zaposlenih i onih koji traže posao. Ekonomisti kažu da je uzrok tome što milioni radno sposobnih Amerikanaca biraju da ostanu po strani, neki nastavljaju školovanje, a neki ostaju kod kuće i brinu o svojim porodicama.

Pre recesije 2008., skoro 70% radno sposobnih Amerikanaca bilo je zaposleno. Danas je taj procenat nešto viši od 60%, uprkos najnižoj stopi nezaposlenosti u proteklih 16 godina. To je takozvani “zastoj na tržištu rada”, objašnjava profesor ekonomije na Univerzitetu Hauard Vilijam Sprigs, i kaže da je to jedan od uzroka što plate nisu rasle uporedo s radnim mestima.

Realnost je takva da firme ne osećaju pritisak niti osećaju oskudicu.”

Neki Amerikanci su odustali od traženja posla nakon ekonomskog pada – pa se više i ne računaju kao nezaposleni. Afroamerikanci i manjine – koji su bili nesrazmerno pogođeni otpuštanjima, napredovali su u odnosu na 2008. Ali nisu žene, posebno one u javnom sektoru, kaže Lindzi Piegza ekonomista u “Stifel Fixed Income” grupi.

"Žene sada prosečno zarađuju 80 centi u odnosu na dolar koji zaradjuju muškarci. Kada se tome dodaju troškovi pozidanja dece koji su sve veći, mnoge žene odlučuju da ostanu kod kuće.”

"To je važno uočiti, jer je bejbi-bum doveo do toga da se žene više zapošljavaju i bez toga ne možete imati zdravu ekonomiju”, kaže Sprigs.

“Bejbi bum” generacija - oni rođeni između 1946. I 1964., polako ide u penziju, tako da je od ključnog značaja da se radno sposobne žene ohrabre da se zaposle, kaže Piegza.

Ako se permanentno smanji zaposlenost žena, permantentno će opasti i produktivnost i ekonomski rast.”

Najviše zaposlenih žena bilo je 1999. – 60%, ali je od tada procenat opao na 57%. Studija Međunarodnog monetarnog fonda iz 2017. ukazuje na to da bi povećanje zaposlenosti žena od samo 1% moglo povećati produktivnost za 0.3% godišnje.

XS
SM
MD
LG