Linkovi

Učenje muzike bez nota


Suzuki metoda donosi uspješne mlade violiniste

Metod „Suzuki“, po kojoj deca uče da sviraju pomoću sluha, pre pedeset godina je osnovao japanski volinista Šiniči Suzuki.

Deca mogu da uče da sviraju na nekom instrumentu čak i pre nego što krenu u školu. To je ideja „Suzuki“ metoda učenja muzike. Dete najpre uči da svira pomoću sluha, a ne nota.

Petogodišnja Hana Mej Steri je počela da uči violinu pre dva meseca. Njena nastavnica, Stefani Flek, kaže da je „Tvinkl, tvinkl litl star“ prva pesmica koju deca nauče da sviraju.

To je veoma jednostavna melodija koja se lako nauči na sluh. A onda uče osnovne elemente kao što je držanje violine, gudala. To se polako spaja i deca odmah počinju da sviraju.“

Majka Hane Mej, Džudi Steri, kaže da je zapanjena napretkom svoje kćeri.

Mislim da je to sjajno i ona to stvarno voli, a u automobilu pevuši melodiju.“

Flek je i sama kao devojčica bila đak „Suzukija“ i sve ovo je ne iznenađuje.

Pomoću naše metode pesmice se uče od početka.“

Njena ćerka Šenon izvodi teže kompozicije i kaže da voli klasičnu muziku.

„U klasici, možete da menjate stvari i svirate ih kako vam se dopada. Ja obično samo neznatno menjam tempo i jačinu.“

Metod „Suzuki“ je pre pedeset godina osnovao japanski volinista Šiniči Suzuki. On je smatrao da svako dete može da nauči da svira. Njegov metod je kasnije prilagođen i za druge instrumente. Ronda Koul je pre četrdeset godina postala prva „Suzuki“ nastavnica u Sjedinjenim Državama. Ona obučava violiniste da rade po ovom metodu, ali kaže da je podučavanje dece da sviraju mnogo inspirativnije.

„Deca su mnogo osetljivija na muzičke zvuke.“

A deca postepeno uče i note i na kraju izvode i složenije kompozicije. Divja Kumaran se seća kako joj je to otvorilo potpuno novi svet.

„Osetite veliko zadovoljstvo kada završite pesmu i izvedete je savršeno.“

Metod „Suzuki“ ne podstiče nadmetanje dece i ohrabruje ih da sviraju zajedno, čak i na javnim nastupima. A roditelji, čak i kada nemaju muzičko obrazovanje, očekuje se da podrže i ohrabre svoju decu. Keti Adams prati svakodnevno vežbanje svog sina Džareda.

Toliko mi se dopada sve to što slušam, što uistinu slušam muziku. Džared je veliki primer. On ima izuzetan sluh za violinu.“

Džared kaže da je bio oduševljen kada je nedavno dobio autogram od Džošue Bela, jednog od najvećih violinista na svetu.

Mislim da je on apsolutno savršen. To je bio prvi put da sam mu stvarno prišao. Nisam siguran da li sam se pozdravio ili ne, ali je bilo zaista fantastično.“

Posle devet godina podučavanja, Stefani Flek i dalje oduševljava napredak njenih đaka.

„Njihova ljubav prema muzici i kada vidim koliko stvarno uživaju, zaista mi je najveća nagrada.“
XS
SM
MD
LG