Linkovi

Šutanovac u Evropskom parlamentu


Ministar odbrane Srbije obraća sa podkomitetu Evropskog parlamenta
Ministar odbrane Srbije obraća sa podkomitetu Evropskog parlamenta

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je danas pred Podkomitetom Evropskog parlamenta za bezbjednost i odbranu govorio o pitanjim odbrane, poput uništavanja naoružanja kojem ističe rok upotrebe, ali i o progresu Beograda prema Briselu, Ratku Mladiću i saradnji sa Hagom.

Značajne količine naoružanja i vojne opreme, kojoj je istekao rok trajanja, čekaju da budu uništene, ukazao je danas ministar Šutanovac, nazvavši to velikim problemom. Posao je započeo sa količinama od oko 37 hiljada tona naoružanja, sada je to svedeno na 17 hiljada tona, od čega je barem trećina uskladištena na nezadovoljavajući način.

Kada je već o vojnom savezu riječ, evropski parlamentarci su danas priznali da razumiju specifičnu situaciju u kojoj je Srbija, ali ne smatraju da je to trajno stanje. Sa druge strane, očekuje se i konačna evropska odluka o odmrzavanju sporazuma sa Srbijom, kako bi punom parom krenuo proces evropskih integracija.

"Od kako je NATO 1999. godine bombardovao tadašnju Jugoslaviju, odnosi Srbije i vojnog saveza nisu posebno dobri. I razumljivo je pod tadašnjim okolnostima. Većina država regiona je u medjuvremenu napredovala relativno brzo prema NATO, ali pitanje Kosovai situacija iz 1999. godine usporili su napredak Srbije. Izgleda da je prošla godina donijela neke pozitivne promjene", kazao je šef Delegacije za Srbiju, Bosni i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, Eduard Kukan.

"Jasno nam je da, kada je riječ o NATO-u, da treba da prodjemo ovo teško vrijeme. Ali za nas je važno da želimo da budemo partner u okviru Partnerstva za mir i zaista se trudimo da damo što je više moguće u toj saradnji”, naglasiio je ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac.

"Još uvijek smo zamrznuti, vi ste zamrznuti i spriječeni smo da učinimo ono što bi smo željeli. Zato želim da vas pitam da nam kažete nešto o naporima unutar vojne strukture kako bi se završila priča o Ratku Mladiću koji je, na žalost, još uvijek na slobodi. Uz ovo, svi mi čekamo na konačni izvještaj šefa haških tužilaca o njegovoj nedavnoj posjeti Beogradu i ocjeni nivoa saradnje sa Hagom", kazao je izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin.

Danas više niko ne postavlja pitanje da li vojska Srbije štiti haške optuženike i to je zaista veoma važan rezultat. Vojska Srbije odnosno Vojno-bezbednosna agencija učestvuje u Akcionom timu i u skladu sa zakonom i svojim obavezama ispunjava sve svoje zadatke. Ono što moram da kažem i što sam danas rekao ovde je da je politička odluka vezano za saradnju sa Haškim tribunalom davno donešena i mi ćemo tu odluku sprovesti”, istakao je Šutanovac.

XS
SM
MD
LG