Linkovi

"Kvote" za održivi ribolov


Program "Kvote za ulov ribe" ima za cilj da ribolov učine održivim, ali kritičari kažu da zbog njega mnogi ribari ostaju bez posla.

Kako navode Ujedinjene Nacije u više od četvrtini svetskih lovišta količina ribe se smanjuje zbog nekontrolisanog ribarenja. Mnoge zajednice širom sveta koje zavise od okeana za život bore se da upravljaju resursima. Sve veći broj sada primenjuje program pod nazivom „kvote za ulov ribe“.

Sunce brzo zalazi dok brod „Roughwater“ pristaje u luku Česapik plaže, sat vremena od Vašingtona. Rejčel Din i njena porodica bave se ribolovom pod novim pravilima ove godine. Staro pravilo je da su zvaničnici ranije odlučivali koliko se prugastog brancina može uloviti svake godine u zalivu Česapik.

„To je bio ribarski derbi. Dobijete zeleno svetlo i idete. Uhvatite koliko možete u nadi da ćete dobiti svoj udeo“.

Ali prošle godine, vlasti su pokrenule program pod nazivom „kvote za ulov ribe“ za prugastog brancina u zalivu Česepik. Novo pravilo: svaki ribolovac dobije određenu kvotu koliko može da ulovi ribe. Keli Denit iz američke nacionalne uprave za okeane i atmosferu nadgleda lovišta ribe.

„Pojedinac može da lovi ribu kada god poželi. Tako da ribolovci više ne žure da izađu na okean pre nego što se konačna kvota ulovi.“

Ali u ovom programu postoje i pobednici i gubitnici.

„Postoje mladi momci koji se bave ovim poslom tek dve godine. Dobili su više kvote nego ja. Ja radim ovaj posao 40 godina.“

Leri Pauel uspeo je da otkupi dovoljno kvota za ulov prugastog brancina od drugih ribolovaca da bi održao posao.

„Ali neki mlađi momci nisu mogli da priušte da kupe kvote. Oni će da zaostanu.“

Rejčel Din kaže da kaže da je i njena porodica na početku bila zabrinuta.

„Nismo dobili kvote koliko smo se nadali. Očigledno da svi žele više kada je nešto tako podeljeno. Tako je bilo prve godine. Ali smo znali da ćemo imati i koristi.“

Na kraju, Din je zadovoljna programom jer može da izbegne loše vremenske uslove i mehaničke probleme, i da prodaje ribu kada je cena visoka. Američke nacionalna uprava za okeane i atmosferu jer takodje zadovoljna programom jer sprečava nekontrolisani ulov ribe i podiže prihode.

„Ako pogledate 16 programa koje trenutno postoje, mislim da jasno možete videti da su uspešni“, kaže Keli Denit.

„Kvote za ulov ribe“ nisu svugde uspešne, ali regulatori kažu da je to najbolji način da se pomogne i ribi i ribarskoj industriji.

XS
SM
MD
LG