Linkovi

Bolja prognoza uz superkompjuter


Zahvaljujući novom superkompjuteru meteorolozi Nacionalne agencije za okeanografiju i atmosferu mogu preciznije da prognozoraju vreme čak do šest dana unapred.

U ranu jesen, na startu sezone uragana, Amerikanci počinju da pažljivije prate meteorološke izveštaje. Predviđanje snage i pravca kretanja celikih olujnih sistema je veoma važno jer oni ponekad izazivaju masovna razaranja i pogibije. Zahvaljujući novom superkompjuteru meteorolozi američke Nacionalne agencije za okeanografiju i atmosferu – skraćeno NOAA - sada mogu preciznije da prognozoraju vreme čak do šest dana unapred.

Uragan Sendi koji je oktobra prošle godine teško pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država izazvao je teška razaranja i usmrtio 285 ljudi. U to vreme, neki su kritikovali meteorologe da nisu dobro predvideli kretanje oluje.

Ali prognozirati vreme je krajnje teško, kaže Ben Krajger, direktor operacija u Nacionalnom centru za predviđanja prirodnih pojava, Nacionalne agencije za okeanografiju i atmosferu.

„U atmosferi postoje glavna strujanja, kao što su visinski vetrovi, ali ima i malih vrtloga i struja koji se događaju svuda. Sve te male promene neprekidno utiču jedna na druge. Ako pogledate sa satelita videćete atmosferu koja se komeša, i krupno i sitno“, kaže Krajger.

Krajger dodaje da su drugi faktor okeani, koji utiču na atmosferu i pojavu snažnih oluja.

Da bi povećala pouzdanost svojih prognoza agencija NOAA nabavila je dva nova superkompjutera, vredna 20 miliona dolara, koji su pušteni u rad 25. jula.

„Ti kompjuteri stvaraju početne modele od kojih zavise sve prognoze, jer sve informacije o vremenu, o mećavama, tornadima, uraganima, tempareturama – sve te prognoze počinju sa onim što izbacuju ti kompjuteri“, kaže Krajger.

Snaga kompjutera koji da analiziraju podatke sa meteoroloških satelita, zemaljskih stanica i drugih izvora da bi predviđali temperaturu, atmosferski pritisak, vlažnost i brzinu vetra, mora da bude ogromna.

Ali ništa se ne završava bez ljudske pameti i iskustva.

Meteorolozi u Centru za predviđanje prirodnih pojava analiziraju iste podatke kojima se hrane superkompjuteri, pre nego što se prognoze objave.

„Gledaju razne modele, procenjuju ih i stvaraju petodnevne prognoze. Uz naučno znanje i ogromno iskustvo znaju da ocene u čemu je neki model jak a u ćemu je slab i daju nam mnogo bolje prognoze neko što ih daju kompjuterski modeli“, kaže Krajger.

NOAA izdaje prognoze za ceo svet svakih šest sati, 365 dana u godini. Pristup njima je slobodan od čega imaju koristi mnoge zemlje koje nemaju svoje prognostičare. Ali NOAA neće stati na ovome. Novo poboljšanje superkompjutera za vremenske prognoze predviđa se već za 2015.
XS
SM
MD
LG