Linkovi

Šulc: Ustanimo u odbranu Evrope


Evropska unija je danas obiljezila Dan Evrope, prisjećajući se 9. maja 1950-te, kada je jedan od očeva današnje Unije, Robert Šuman, objavio deklaraciju o francusko-njemackoj "Uniji uglja i čelika".

Bio je to temelj današnjoj asocijaciji evropskih država, projektu jedinstvenom u svijetu. Prisjećajući se tog vremena, Evropski parlament u Strazbutru je danas otvorio vrata običnim gradjanima, a njegov predsjednik, Martin Šulc je članove parlamenta ali i sve koji Evropi žele dobro, upozorio da je došlo vrijeme da dignu svoj glas za Evropu i dobrobit budućih generacija...

Vjerovatno ni sam Robert Šuman nije mogao ni da pretpostavi da će oko evropske ideje, zajedništva u miru i saradnji jednog dana da okupi gotovo cijelu Evropu, da će " Unija uglja i čelika prerati u najveće svjetsko tržište, ekonomskog diva, koji je Starom kontinentu donio stabilnost i najduži period mira u njegovoj istoriji. A ideja je bila jednostavna - ujedinjeni u svojoj različitosti, Evropljani mogu bolje i više, umjesto ratovanja, mogu saradjivati, umjesto medjusobne konkurencije, zajednički raditi za bolju budućnost.

Danas, kada Evropu opterećuju brojni problemi, kada krize, jedna za drugom, prijete samom opstanku Unije, čini se da je iznimno teško raditi na evropskoj ideji...

"Zašto je sada tako teško? Nikada nije ni bilo lako. Ali šta se promijenilo? Promijenila e generalna atmosfera, uvjerenja onih koji su zaduženi za evropski prjekat. Prije je takodje bilo reško, pregovaralo se dugo i teško ali smo svi vjerovali da gradimo dobar dio istorije. To je sada potpuno nestalo. Sada, kada treba uzimati, imamo full- time Evropljane, a kada treba davati, imamo part-time Evropljane. Previše političare sluša samo svoje nacionalno mišljenje, a tako niste u mogućnosti da razvijete pojam o zajedničkom evropskom interesu...", ističe predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Ipak, današnji redovi običnih gradjana pred otvorenim vratima Evropskog parlamenta u Strazburu govore da ljudi još vjeruju u zajednički, evropski projekat, da žele da se upoznaju sa institucijama gdje se donose presudne odluke i, posebno kada je riječ o Parlamentu, da sjednu u parlamentarne klupe gdje sjede njihovi diketni predstavnici. I ako su od evropske ideje odustali političari, danas prepuni Parlament pokazuje da to nije slučaj sa običnim Evropljanima...

Uvjeren da je trenutak da svi koji, umjesto podjela, uskih interesa, zatvaranja granica i nacionalzma žele Šumanovu Evropu, moraju ustati u njenu odbranu, predsjednik Evropskog parlamenta poručuje:

"Način kako se sada razmišla u nacionalnim državama, govori nam da nas takav način razmišljanja i mentalitet vraća u eru prije Drugog svjetskog rata. Zato je važno da se borimo za Evropu danas na dan Roberta Šumana jer je Evropa, bez sumnje, dovedena u pitanje, gdje je teško naći podršku evropskom duhu,. Ja vjerujem da većina Evropljana vjeruje u zajedništvo...u ovo vrijeme, kada doživljavamo krizu solidarnosti, gdje su dovedeni u pitanje naši temelji, moramo se prisjetiti riječi Šumana da se Evropa ne može sagraditi u jednom danu, već da je potrebno u nju uložiti solidarnost. Zato je krajnje vrijeme za Evropu da se odbrani, da svi Evropljani koji vjeruju u model transnacionalne demokratije, svi vi ste pozvani da sada ustanete, umjesto da se odreknete naših vrijednosti...", istakao je Martin Šulc.

XS
SM
MD
LG