Linkovi

Sukob Južnog Sudana i Sudana


Sukob na granici Sudana i Južnog Sudana

Južni Sudan optužuje Sudan da već drugi dan vrši vazdušne napade na naftom bogatu teritoriju duž njihove sporne granice, dan posle retke direktne vojne konfrontacije izmedju dva rivala.

Predsednik Južnog Sudana, Salva Kir navodi da su vojne snage severa bombardovale dve oblasti u južnoj državi Juniti. Salva Kir takodje ukazuje da su, nakon bombardovanja, sudanske oružane i paravojne snage napale snage Južnog Sudana koje su ipak bile u stanju da odbiju te napade.

Ministar za informacije Južnog Sudana, Barnaba Bendžamin, ranije je naveo izjavu predsednika zemlje da jug neće biti uvučen u besmisleni rat sa Sudanom.

Funkcioneri sudanskog ministarstva spoljnih poslova navode da je akcija sudanske armije bila sprovedena kao odgovor na ranije teške oružane napade južno-sudanskih snaga.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun je rekao da je "duboko zabrinut" povodom ovih sukoba i apelovao na obe strane da "mirno razreše razlike u gledištima". On je takodje apelovao na Kira i Bašira da ipak održe razgovore planirane za april.

XS
SM
MD
LG