Linkovi

Velika podrška za nezavisnost


Prebrojavanje glasova na referendumu u Sudanu
Prebrojavanje glasova na referendumu u Sudanu

Južnosudanski predsednik Salva Kir, u prvom javnom saopštenju posle završetka istorijskog glasanja o nezavisnosti, apelovao je na narod da „oprosti“ Severu građanski rat koji je opustošio zemlju, dok počinju da pristižu prvi razultati referenduma o nezavisnosti.

Rani izlazni rezultati nagoveštavaju veliku podršku za otcepljenje hrišćanskog Juga od pretežno muslimanskog Severa. Međutim, konačni rezultati se ne očekuju pre početka februara. Ako se narod na Jugu opredeli za nezavisnost, južni Sudan će u julu postati nezavisna država. Predsednik Juga Kir se posle jednonedeljnog referenduma prvi put obratio narodu sa predikaonice katoličke crkve u prestonici Juga Džubi.

Američki predsednik Barak Obama je čestitao južnom Sudanu na pretežno mirnom glasanju, istakavši da je to „nadahnuće za svet“. U današnjem izveštaju agencije „Asošijeted pres“ o ranim rezultatima glasanja u deset izbornih jedinica južne prestonice Džube, navodi se da je od 30 hiljada registrovanih glasova, gotovo 96 odsto za otcepljenje od Severa.

Analitičari očekuju da će sličan rezultat biti širom južnog Sudana. Izborna komisija je potvrdila da je izlaznost daleko premašila 60 odsto potrebnih za punovažnost referenduma. Glasanje je u najvećoj meri proteklo mirno, premda je dolazilo do smrtonosnih plemenskih okršaja duž granice između severa i juga u naftom bogatom regionu Abej. Zvanično je saopšteno da je proteklih dana poginulo najmanje 46 osoba.

XS
SM
MD
LG