Linkovi

Napredak u odnosima Sudana i Južnog Sudana


Predsednici Sudana Omar al-Bašir i Južnog Sudana Salva Kir, rukuju se posle ceremonije potpisivanja sporazuma u Adis Abebi u Etiopiji.
Predsednici Sudana Omar al-Bašir i Južnog Sudana Salva Kir, rukuju se posle ceremonije potpisivanja sporazuma u Adis Abebi u Etiopiji.

Sudan i Južni Sudan potpisali su nekoliko sporazuma o bezbednosnoj i ekonomskoj saradnji, premda je nekoliko sporova ostalo nerešeno.

Sudan i Južni Sudan potpisali su nekoliko sporazuma o bezbednosnoj i ekonomskoj saradnji, premda je nekoliko sporova zbog kojih gotovo da su zaratili, ostalo nerešeno.

Predsednik Sudana Omar al-Bašir i njegov kolega iz Južnog Sudana Salva Kir, svečano su potpisali sporazume u Adis Abebi, posle četvorodnevnih razgovora. Sporazumima je pored ostalog predviđena demilitarizovana zona duž međusobne granice i nastavak izvoza nafte sa juga preko severa.

Drugim sporazumom se predviđa uspostavljanje takozvane „meke granice“ koja će omogućiti „nesmetani“ protok ljudi, robe i stoke. I dalje je nerešeno pitanje kontrole naftnih proizvoda u regionu Abjej i drugim graničnim područjima.

Bez obzira na to, predsednik Južnog Sudana Kir je rekao da današnji sporazum predstavlja veliki napredak.

Sever i Jug su 21 godinu vodili građanski rat, koji se završio nezavisnošću Juga, u julu prošle godine.
XS
SM
MD
LG