Linkovi

Sudanski predsednik zadržao položaj


Sudanski predsednik Omar al Bašir proglašen je pobednikom na prvim višestranačkim izborima u toj zemlji u proteklih gotovo 25 godina.

Sudanska izborna komisija danas je saopštila da je Bašir osvojio oko 68 odsto glasova, na izborima održanim pre dve nedelje.

Uoči izbora vladalo je rasprostranjeno mišljenje da će predsednik Bašir pobediti, pošto su se dva vodeća kandidata povukla iz trke rekavši da se vladajuća Nacionalna kongresna stranka sprema da namesti izbore.

Predsednik Bašir je jedini aktuelni šef države tražen od strane Medjunarodnog krivičnog suda, koji je podigao optužnicu protiv njega zbog navodnih ratnih zločina u sudanskoj regiji Darfur.

Ista komisija je saopštila da je Salva Kir osvojio pobedu na izborima za predsednika polu-autonomnog južnog Sudana, sa osvojenih nešto manje od 93 odsto glasova.

Južni Sudan bi trebalo da održi referendum o nezavisnosti narednog januara. To glasanje i ovomesečni izbori su ključni delovi mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan gradjanski rat između sudanskog severa i juga.

XS
SM
MD
LG