Linkovi

Studija Svetske banke: Penzioni sistem u CG nije održiv


U cilju sprečavanja ranog napuštanja tržišta rada u Crnoj Gori trebalo bi, prema riječima predstavnika Svjetske banke, ograničiti prevremeno penzionisanje na osnovu dugog radnog staža, revidirati listu zanimanja koja su obuhvaćena tom mogućnošću i promovisati duži radni vijek. Šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Emanuel Salinas kazao je da Svjetska banka preporučuje Crnoj Gori da ograniči prijevremeno penzionisanje i poveća zaposlenost starijih radnika.

Predstavnici Svjetske banke su predstavili studiju SB pod nazivom Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori.

"Ovo je samo dio podrške koji SB pruža Crnoj Gori u smislu konvergencije sa standardima EU na vašem putu pridruživanja. To je osnovni cilj kome težite, a u kome vam mi pružamo svesrdnu podršku”, rekao je šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Emanuel Salinas.

Preporuke se, kako je rečeno, odnose i na individualne mjere prevencije i promovisanje dužeg radnog vijeka putem informisanja javnosti i unaprijeđenja dostupnosti informacija i podataka.

Kada je riječ o reviziji liste zanimanja koja su obuhvaćena mogućnošću prijevremenog penzionisanja, procenat radnika koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje treba ograničiti na manje od dva odsto radne snage, poželjno na oko jedan odsto, ne uključujući vojsku i policiju.

“Vrste radnih mjesta koji imaju pravo na beneficirani radni staž treba ograničiti na kategorije za koje je to neophodno na osnovu rizika po zdravlje ili odgovornosti za druge ljude, u čemu treba uključiti specijalistu medicine rada i definisanje vrste radnih mjesta umjesto zanimanja”, naveo je Salinas.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da je zahvaljujući finansijskoj podršci SB angažovana renomirana institucija, koja je napravila listu radnih mjesta, na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, koja je bila osnov za donošenje podzakonskih akata kojima se reguliše staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

“Crna Gora je 2004. i 2011. godine realizovala dvije značajne reforme penzijskog sistema. Međutim, rezultati ovih reformi znatno su neutralisani propisivanjem ad hoc posebnih – povoljnijih uslova penzionisanja za pojedine kategorije osiguranika”, precizirao je Purišić.

Zbog toga je, kako smatra, neophodno nastaviti reformu penzijskog sistema, usaglašenu sa politikama EU, koja bi bila usmjerena na spriječavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja.

Studija je, kako je dodao Purišić, pokazala da penzijski sistem u Crnoj Gori nije samoodrživ, kao i da je broj zaposlenih sa beneficiranim stažom u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio 8,4 hiljade, koji je opadao u odnosu na 11,65 hiljada u 2011. godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG