Linkovi

Mladi ekolozi obnavljaju ostrvo


Ostrvo Santa Kruz, prirodni rezervat, je od obale južne Kalifornije udaljeno nešto više od sat vožnje feribotom koji saobraća svakog dana

Učenici širom Sjedinjenih Država dolaze u kontakt s prirodom, u okviru programa koji vodi organizacija „Nature Conservancy” (Očuvanje prirode). Kako izvještava novinar Glasa Amerike Majk O Saliven, pojedini tinejdžeri iz Los Anđelesa vrijeme provode na jedinom izolovanom ostrvu koje je, iako blizu obale Kalifornije i njihovog doma, u potpunosti različito od sredine na koju su navikli.

Ostrvo Santa Kruz, prirodni rezervat, je od obale južne Kalifornije udaljeno nešto više od sat vožnje feribotom koji saobraća svakog dana. U 19. i 20. vijeku korišteno je za stočarstvo. Močvarno zemljište se međutim danas obnavlja, uz pomoć sedam tinejdžerki.

Brdovito ostrvo, koje se prostire na 25 hiljada hektara, najveće je u lancu Kanalskih ostrva (Channel Islands) i nekada su ga naseljavali američki starosjedioci i stočari. Koordinator Ajrin Bejli kaže da su ljudi donijeli invazivne vrste i promijenili ekosistem.

“Sada pokušavamo da ih uklonimo i zasadimo prvobitnu travu i drugu vegetaciju koji će biti dobri za postojeće biljne vrste i ptice.”

Učenice su u prilici da vide životinjske vrste, koje su mogu pronaći samo na ovim ostrvima, poput ostrvske lisice. Tinejdžerke pohađaju privatnu Srednju ekološku školu u predgrađu Los Anđelesa. Učestvuju u nacionalnom program pod nazivom LEAF, što je skraćenica za “Lidere u ekološkoj akciji za budućnost”, koju vodi organizacija “Nature Conservancy”, inače vlasnik većeg dijela ostrva. Učenica Kira Adams kaže da uče o prirodnoj raznolikosti.

Ponekad se vozimo kroz područje koje podsjeća na Amazon, zatim imamo osjećaj kao da smo u pustinji, a nakon toga kao da prolazimo kroz prašumu. Tako da je veoma interesantno obilaziti ovo ostrvo i osjećati različite klimatske uslove.”

Pojedine učenice žele da se posvete karijeri u oblasti zaštite životne sredine, ističe Glenda Sančez.

“Mislim da je izuzetno važno što naša generacija uči više o životnoj sredini, zato što su nam sada poznati problemi za koje moramo da pronađemo rešenje.”

Ovo iskustvo im pomaže i da nauče da sarađuju sa onima koji su van kruga njihovih bliskih prijatelja.

Zato što provodimo vrijeme sa osobama koje ne poznajemo. I živimo zajedno. I moramo da kontaktiramo svakog dana, tako da komunikacija postaje veoma važna.”

Iako kamperi mogu da prenoće u drugom dijelu ostrva, koje je pod upravom Službe za nacionalne parkove, pristup većem dijelu ovog prirodnog rezervata je ograničen. Međutim, tokom četiri nedelje ljeti, ova djeca imaju priliku da istražuju mjesto koje je toliko blizu, a ipak toliko daleko od grada u kojem žive.
XS
SM
MD
LG