Linkovi

Novi uslovi za vize SAD za građane šest muslimanskih zemalja


Viza za SAD

U četvrtak uveče po istočnoameričkom vremenu počinju da se primenuju stroža pravila za izdavanje viza, za građane šest većinski muslimanskih zemalja. Ubuduće će se od njih tražiti da imaju veoma bliske porodične ili poslovne veze sa nekim u SAD. Od porodice, američku vizu moći će da dobiju ako im tu žive roditelji, deca, supružnik, zet ili snaja, ali neće je dobiti ako u Americi imaju babe, dede, unuke, verenike ili rođake. I poslovne veze moraće da budu potkrepljene dokumentima.

Ova pravila počinju da važe nekoliko dana pošto je Vrhovni sud odlučio da, na predlog Donalda Trampa, ponovo aktivira zabranu putovanja, koju su ranije niži sudovi blokirali.

Ipak, sudije Vrhovnog suda nisu definisale koje su porodiče veze prihvatljive kako bi se dobila američka viza, I ko bi mogao da bude izuzet od zabrane ulaska u SAD. Asošiejted pres I Rojters prenose da je ta uputstva izdao Stejt department direktno konzulatima u Libiji, Iranu, Somaliji, Sudanu, Siriji I Jemenu.

Neki američki advokati koji se bave imigracijom kažu da su njihovih klijenti iz šest većinski muslimanskih zemalja I dalje nesigurni. Brojni advokati su se već ponudili da pruže pomoć na međunarodnim aerodromima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG