Linkovi

Stoltenberg: Bez kopnenih snaga protiv IS


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv "Islamske države" u Siriji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv "Islamske države" u Siriji.

"To pitanje nije na dnevnom redu koalicije i saveznika NATO-a. SAD ima ograničen broj specijalnih snaga. U prvom planu je jačanje lokalnih snaga. To nije lak zadatak, ali je jedina opcija", rekao je Stoltenberg švajcarskom dnevniku "Tages-ancajger".

On je naglasio da sukob u Siriji nije rat između Zapada i islamskog sveta, ali da je to više borba protiv "ekstremizma i terorizma".

Prema njegovim rečima, NATO će pomoći Turskoj da poboljša svoju protivvazdušnu odbranu nakon što je Ankara 24. novembra oborila ruski vojni avion. On je najavio da će Alijansa usvojiti paket mera za Tursku pre 25. decembra.

Stoltenberg je istakao da je neophodno smiriti tenzije sa Rusijom nakon obaranja aviona.

"Sada je bitna deeskalacija situacije i razvoj mehanizama kako bi se u budućnosti spriječili slični incidenti. Primetili smo značajno jačanje ruskog vojnog prisustva na krajnjem severu Sredozemnog mora i tamo treba da izbegavamo slične incidente kao što je bio u Turskoj", dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse pozvao je Rusiju da "igra konstruktivniju ulogu u borbu protiv `Islamske države`" jer je, kako je naveo, do sada gađala druge grupacije i pažnju je usmerila na podršku režima sirijskog predsednika Bašara Asada.

XS
SM
MD
LG