Linkovi

Svetske berze pokazuju nervozu


Prema najnovijim podacima, broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama neznatno je smanjen u julu
Prema najnovijim podacima, broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama neznatno je smanjen u julu

Vrednost deonica na azijskim berzama naglo je pala danas, a slično se dogodilo i u Evropi na početku današnjeg dana, što odražava zabrinutost investitora da je svet možda na pragu još jednog perioda usporavanja svetske privrede.

Međutim u Sjedinjenim Državama početni pokazatelji na Vol stritu nagoveštavaju izvestan povratak vrednosti, posle relativno pozitivnog izveštaja o stopi nezaposlenosti. Dan ranije, indeks industrijskih deonica Dau Džouns pao je najviše u protekle tri godine.

Prema danas objavljenom izveštaju američke administracije, broj nezaposlenih u Americi blago je smanjen u julu sa 9,2 na 9,1 procenat. Međutim, američka privreda je prošlog meseca otvorila samo 117 hiljada novih radnih mesta, što je za najveću privredu u svetu daleko manje od broja potrebnog za održivi ekonomski rast.

Američka privreda je ove godine uglavnom stagnirala, dodatno zabrinjavajući investitore već zabrinute zbog sve šire dužničke krize u Evropi.

Vrednost vodećih azijskih indeksa vrednosti deonica pali su danas za oko 4 odsto. Slično se dogodilo sa vodećim indeksima u Londonu i Frankfurtu, ali im je vrednost ponovo porasla posle izveštaja o smanjenju stope nezaposlenosti u Americi. Istovremeno, vrednost zlata, čijoj kupovini investitori pribegavaju kad god nastanu nesigurna vremena, porasla je na 1650 dolara i 90 centi za uncu - što je blizu rekordne vrednosti.

XS
SM
MD
LG