Linkovi

Majer: Ista očekivanja Vašingtona


Politički analitičar Stiven Majer
Politički analitičar Stiven Majer

Politički analitičar Stiven Majer kaže da SAD nastoje da i dalje budu angažovane u pogledu približavanja Srbije EU i NATO-u i pitanja Kosova

"Vašington naglašava da Srbija treba da nastavi da se kreće ka Evropskoj uniji", kaže u razgovoru za naš program vašingtonski politički analitičar Stiven Majer. Kolega Branko Mikašinović zamolio je Majera da prokomentariše očekivanja Sjedinjenih Država od politike nove vlade u Beogradu.

Majer: Mislim da očekivanja u Vašingtonu prema Srbiji nisu promenjena u Obaminoj administraciji u poredjenju sa prethodnom. SAD nastoje da i dalje budu angažovane u pogledu Srbije, odnosno približavanju Beograda EU, NATO-u i priznavanju nezavisnosti Kosova. Moje mišljenje je da bi u direktnim pregovorima sa Prištinom, Beograd trebalo da zauzme odredjen i transparentan stav, koji bi bio shvaćen i na zapadu. Kao što znate, već dugi niz godina zagovaram podelu Kosova kao realnu i ostvarljivu opciju, mada postoje i brojni drugi predlozi koji su vredni razmatranja, dok neki podsećaju na ono sto se već radilo tokom Tadićeve uprave.

Glas Amerike: Kakva su realna očekivanja Srbije da pristupi EU u svetlu kontroverznog kosovskog pitanja?

Majer: Postoje dve važne tačke u vezi sa tim pitanjem. Prva je da Vašington naglašava da Srbija treba da nastavi da se kreće ka Evropskoj uniji. Medjutim, čak i pod najidealnijim uslovima proći će duže vreme pre nego što Srbija bude mogla da postane članica zbog potrebe ispunjavanja brojnih ekonomskih, političkih, pravnih i diplomatskih uslova. Pored toga, sama EU nije toliko zainteresovana da prihvati nove članice zbog sopstvenih političkih i ekonomskih problema. U stvari, u EU imate upravo suprotan trend renacionalizacije evropske politike, što znači da će se članice znatno više baviti unutrašnjim problemima, posebno ekonomskim. Druga stvar je da bi Srbija trebalo veoma dobro da razmisli da li stvarno želi da postane članica EU, svakako ne iskljućujući dobre odnose sa EU, kao celinom, ali i njenim pojedinačnim članicama na bilateralnoj bazi. Španija ima sve veće probleme, Itlalijani, Nemci i Francuzi su u otvorenoj ekonomskoj ideološkoj konfrontaciji, dok je u Britaniji sve veći pritisak da se održi referendum o tome da li bi Britanije trebalo da ostane članica EU.

Glas Amerike: Kako se Srbija bori sa svojim ekonomskim problemima?

Majer: Vesti koje stižu iz Srbije na ekonomskom planu su nepovoljne, ne samo na planu razvoja privrede već i u pogledu nezaposlenosti, priliva stranih investicija, likvidnosti novca itd. Moje mišljenje je da je stavljanje naglaska na članstvo u Evropskoj uniji kao jedinoj soluciji kontraproduktivan. Nove vlasti u Beogradu bi trebalo da razrade multifunkcionalni ekonomski pristup uzimajući u obzir koristi od ekonomske saradnje bilo gde u svetu. Možda se to i planira, ali da sada nisam video značajnije rezultate u tom pogledu. Drugim rečima, mislim da je važno saradjivati sa Kinom, Rusijom, Japanom, Brazilom, Iranom, Kanadom, SAD, itd. Naravno, EU je važna i prirodna za Srbiju, ali ne bi trebalo da bude jedini put u svetlu moderne i globalizovne svetske ekonomije.
XS
SM
MD
LG