Linkovi

Spor oko istraživanja matičnih ćelija


Američki Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da će uložiti žalbu na odluku federalnog suda koja je dovela do pometnje kada je reč o istraživanja na embrionalnim matičnim ćelijama u Sjedinjenim Državama. Sud je prethodno ustanovio da se federalnim finansiranjem eksperimenata na matičnim ćelijama iz ljudskog embriona - krši zakon. Ta odluka je takodje izazvala nezadovoljstvo u Beloj Kući.

Radi se o nastavku obračuna u vezi s jednim veoma važnim naučnim pitanjem, a kako sada stvari stoje, oni koji zagovaraju istraživanja na embrionalnim matičnim ćelijama, uključujući administraciju predsednika Obame, pretrpeli su ozbiljan udarac.

Preispitujemo šta je najbolje uraditi, kako bi omogućili da se ovo potencijalno spasonosno istraživanje nastavi, na najbolji mogući način i s najviše etike“, kazao je zamenik sekretara za informisanje Bil Barton.

Ubrzo posle preuzimanja položaja u Beloj Kući, predsednik Obama potpisao je odluku kojom se proširuju istraživanja na embrionalnim matičnim ćelijama.

Međutim, sada je sudija Rojs Lembert blokirao finansiranje tih istraživanja od strane federalne vlade. On je presudio da se predsedničkom uredbom krši zakon, koji svake godine usvaja Kongres, a kojim se zabranjuje federalno finansiranje bilo kojeg istraživanja „u kojem se ljudski embrioni uništavaju, odbacuju ili su predmet svesnog dovođenja u rizik od povreda ili smrti“. Grupe za pravo na život objavile su pobedu.

„Mi smo oduševljeni tom odlukom, jer verujemo da život počinje prilikom začeća, tako da mi embrion vidimo kao ljudsko biće“, ističu protivnici istraživanje.

Suzan Solomon, izvršni direktorka njujorške Fondacije za istraživanje na matičnim ćelijama kaže:

„Niko ne trči maraton na jednoj nozi, u trci da bi pronašao lek za određenu bolest, već mu je potrebno sve što ima na raspolaganju“.

Don Rid, čiji sin Roman je paralizovan od pojasa nadole, zalaže se za nastavak istraživanja.

Svaki dan zakašnjenja je uskraćivanje istraživanja i uskraćivanje leka. Ljudi pate sada. Moramo da uklonimo ovu političku besmislicu s puta“.

XS
SM
MD
LG