Linkovi

Stajnberg: Ohrabreni smo napretkom Srbije


Stajnberg: Ohrabreni smo napretkom Srbije

Zamenik državnog sekretara Džejms Stajnberg najavio je da će iduće nedelje, od 6. do 8. aprila, posetiti Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo kako bi nastavio da prati napredovanje regiona u ostvarenju evroatlantskih integracija, i preneo podršku Vašingtona tom procesu. Stajnberg ističe da je Obamina administracija od početka predana izgradnji stabilnog i prosperitetnog Balkana, i da pomaže svim zemljama regiona da ostvare svoje evropske aspiracije.

Najavljujući posetu Beogradu, Džejms Stajnberg je istakao da su SAD veoma ohrabrene koracima koje je Srbija, u proteklih godinu dana, preduzela na putu integracije u Evropsku uniju.

"Takodje sam ohrabren, posle razgovora koje sam vodio, uključujući i nedavni susret sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova ovde u Vašingtonu, da Srbija razume značaj saradnje sa Haškim tribunalom, što jek ljučno za njenu buduću integraciju u evroatlantsku zajednicu. Glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc je u izveštaju UN u decembru naveo da je zadovoljan saradnjom Srbije i to je važan korak, ali očekujemo da će Beograd nastaviti da se koncentriše na saradnju sa Haškim tirbunalom i uloži sve napore da preostali optuženi – Ratko Mladić i Goran Hadžić – budu uhapšeni i predati sudu", izjavio je američki diplomata.

Stajnberg je potvrdio da će tema razgovora biti i pitanje nezavisnosti Kosova:

"Svakako ćemo razgovarati o odnosima Beograda i Prištine. Priznajemo da sa Srbijom imamo različite stavove o tom pitanju, ali i da postoje prilike i zajednički interesi da se radi na rešavanju nekih od tih pitanja. Snažno podržavamo rad EULEX i možemo da razgovaramo o tome kako unaprediti njegov rad, i želimo da pričamo o izgradnji mostova izmedju dve zajednice na Kosovu. Svesni smo da uprkos formalnim razlikama, postoji zajednički interes. Važno je da radimo na način koji neće doprineti nestabilnosti u regionu, i zato ćemo se fokusirati na pragmatični nivo saradnje i jačanje dijaloga izmedju Beograda i Prištine", ističe Stajnberg.

Stajnberg: Raditi na primeni Ahtisarijevih principa
Stajnberg: Raditi na primeni Ahtisarijevih principa

Zamenik američkog državnog sekretara najavljuje da će Prištini preneti snažno uverenje Vašingtona u evropsku budućnost Kosova.

"Nezavisnost Kosova vidimo kao pozitivan doprinos stabilnosti i prosperitetu na Balkanu. Vredno smo radili u medjunarodnoj zajednici da proširimo podršku priznavanju Kosova. Svesni smo da je to teško pitanje za Beograd i Srbiju, i nadam se da ćemo vremenom prevazići ta neslaganja.

U medjuvremenu je važno preduzeti praktične korake koji idu u prilog svim stanovnicima Kosova, i Srbima i Albancima. Važno je da radimo na primeni Ahtisarijevih principa, decentralizacija je put koji svim zajednicama daje osećaj učešća u vladi i na to ćemo se fokusirati u kratkom roku – na praktične korake, jačanje saradnje, tolerancije i poštovanja, a nadam se da će vremenom to biti put za rešenje formalnih pitanja".

Stajnberg je dodao da je ohrabreni što su kosovski susedi, pre svega Crna Gora i Makedonija, diplomatskim priznavanjem iskazali podršku Prištini. Američkom diplomati postavljeno je pitanje kakvu poruku nosi u region budući da je evropski vizni režim olakšan za gradjane Srbije, uprkos tome što nije izručila sve osumnjičene za ratne zločine, dok su Kosovo i Bosna i Hercegovina ostavljeni po strani. Stajnberg je ponovio podršku integraciji celog regiona, ali i odgovorio da je, što se tiče Bosne, vizna liberalizacija u rukama njenih lidera, koji moraju da prevazidju nesuglasice zbog dobrobiti svog naroda.

On je istakao da će podrška reformama potrebnim za evropsku integraciju biti u centru pažnje posete Sarajevu, dok je cilj posete Sloveniji da se afirmiše njena regionalna uloga i podrška drugim zemljama Balkana u priključenju Evropskoj Uniji.

XS
SM
MD
LG