Linkovi

"Bezbednost nije ugrožena zbog referenduma u RS"


Nebojsa Stefanović, ministar policije Srbije (arhiva)
Nebojsa Stefanović, ministar policije Srbije (arhiva)

Odnosi u regionu postaju sve komplikovaniji, a posebno u Republici Srpskoj pred referendum najavljen za 25. septembar. Tim povodom u četvrtak će u Beogradu politički lideri bosanskih Srba razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije.

Pred sutrašnji sastanak premijera i predsednika Srbije sa predstavnicima Srba iz BiH o referendumu o Danu Srpske, situacija u Beogradu deluje sve napetije.

Sinoć je održan hitan sastanak državnog vrha u Predsedništvu Srbije, a šef diplomatije Ivica Dačić je poručio da su dogovorene i da se već preduzimaju mere zaštite nacionalnih i državnih interesa.

Ministar policije Nebojša Stefanović danas je, govoreći o situaciji u BiH rekao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja u vezi sa referendumom u RS, i dodao da stabilnost u Srbiji zbog održavanja referenduma nije ugrožena.

"Stabilnost nije ugrožena, naravno da smo zabrinuti zbog svega što se dešava i zbog toga i jeste bio sastanak, a premijer i predsednik će sutra razgovarati sa predstavnicima različitih institucija i želimo da pokažemo da imamo aktivnu ulogu u tome, da održimo stabilnost koju imamo", rekao je Stefanović.

Sa druge strane, lider pokreta Dveri Boško Obradović danas je pozvao predsednika i premijera Srbije da javno podrže referendum o Danu Republike Srpske i da, kako je rekao, ne dozvole da pod pritiskom zapada budu u funkciji ucenjivanja rukovodstva RS.

"Pozivam politički vrh RS da u slučaju da dođe do pritisaka i ucena od strane beogradskih vlastodržaca, te pritiske i ucene odbiju. I nastave sa pripremama za održavanje referenduma. Jer, oni koji se danas bore protiv održavanja referenduma, oni za cilj imaju ukidanje i uništenja RS", poručio je Obradović.

A prema pisanju beogradskih medija, premijer Aleksandar Vučić je danas, na nepoznatoj lokaciji, razgoarao sa ljudima od poverenja iz obaveštajnih službi o odnosima u regionu.

Takođe, zanimljivo je i da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao Bošnjake i Hrvate da sednu i krenu od početka, s obzirom da, kako je ocenio Dodik, međunarodna zajednica ništa nije rešila u BiH.

XS
SM
MD
LG