Linkovi

Srbija i CG napreduju ka EU, a šta je sa drugima?


ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Johanes Han

Da li nedavna izjava predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o progresu Srbije i Crne Gore prema EU znači da Unija slabi fokus na ostatak Zapadnog Balkana? Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini to demantuje, a njen gost iz Albanije, ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati se nada da će evropska perspektiva regiona biti potvrdjena i posebnim samitom, koji naredna predsjedavajuća EU, Bugarska, namjerava da organizuje u vrijeme svog predsjedavanja.

"Srbiju i Crnu Goru nisam pominjao u svome govoru o stanju EU, ali one jesu pomenute u Programu rada Evropske komisije. Vjerujem da će te dvije zemlje postati članice EU prije 2025. godine."

Nakon ove nedavne izjave predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera mnogi su se pitali: a šta je sa ostatkom Zapadnog Balkana, da li je sada fokus Brisela samo na "najboljim đacima"? Priliku za odgovor dobili su danas, kada je
održan deveti po redu Savjet za stabilizaciju i pridruživanje izmedju EU i Albanije, koja, uz ostatak balkanskog društva, čeka pred evropskim vratima.

"U regionu su trenutno dvije države koje jure ka EU i ostali koji su, nadam se, spremni na to, a naša strategija pokriva cijeli zapadnobalkanski region. Ovdje nije riječ o tome ko je na čelu, a ko zaostaje, to je tek činjenica koja je tu. Dvije zemlje trenutno vode pregovore o prijemu, ostale treba da udju u taj proces, strategija je jednaka za sve, a predsjednik Junker u svome govoru pred Evropskim parlamentom, i govori o cijelom Zapadnom Balkanu", istakla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Ministar spoljnih poslova Albanije, Ditmir Bušati izrazio je razumevanje.

"Dobro razumijemo da je proces integracija baziran na rezultatima svake od država posebno. Sretni smo kada čujemo dobre vijesti o Crnoj Gori i Srbiji, posebno Srbiji koja je uznapredovala u tom procesu, a vjerujemo da je strategija otvorenih vrata za cijeli region u interesu i EU i regiona i provodjenja svih neophodnih reformi. Zadovoljni smo fokusom kakav je predsjednik EK stavio na region. Očekujemo mi u Albaniji, ali i u cijelom regionu još više rezultata evropske strategije dogodine, kao i rezultate posebnog samita kakav će biti održan u vrijeme narednog, bugarskog predsjedavanja EU", rekao je Bušati.

I u strateškom pogledu Evropljani su uvjereni da Zapadni Balkan pripada evropskim integracijama. Što je više Evrope, manje do izražaja dolaze uticaju nekih trećih igrača, istakla je početkom sedmice Visoka predstavnica.

"Budućnost cijelog regiona jeste u EU, želimo da Zapadni Balkan saradjuje kao region, svaka od država ima svoje specifičnosti, ali sve one imaju jasan put ka članstvu. Zato nisam zabrinuta mogućim uticajem i prisustvom bilo kojeg drugog partnera u regionu, jer sam sama vidjela, kada je EU tamo, a tamo je sa svom svojom snagom, tada niko drugi nema snažniji uticaj od nas. Zato što je region Evropa, uz evropske granice, mi smo jedno, porodica, geografski i istorijski i kad smo i jedni i drugi principijelni, ničiji uticaj sa strane to ne može da poremeti", rekla je Mogerini.

Ostatak posla jeste na državama regiona, ističu u evropskim institucijama, da dokažu da su partneri u koje vrijedi ulagati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG