Linkovi

"Staza sladoleda" u Merilendu


Zamenica sekretara za poljoprivredu Merilenda, Meri Elen Seting odlučila je da isproba sladoled od mente sa čokoladom.
Zamenica sekretara za poljoprivredu Merilenda, Meri Elen Seting odlučila je da isproba sladoled od mente sa čokoladom.

Mlekara Roki Point u Frederiku je jedna od osam mlekara u sklopu merilendskog lanca Staza sladoleda, koji se proteže 460 kilometara.

Skoro da nema osobe koja ne uživa u sladoledu, naročito u letnjim mesecima. Sladoled je još ukusniji ako je svež,odnosno direktno iz mlekare. Na farmi u istočnom delu države Merilend, nalazi se mlekara koja je deo lanca Staza sladoleda. Svakog leta njihovi sladoledi privlače brojne posetioce. U mlekarama lanca, posetioci mogu da uživaju u ukusima 70 različitih vrsta ove neodoljive poslastice.

Na sunčani vikend, deca i odrasli uživaju u svežem sladoledu napravljenom u mlekari Roki Point.

“Obožavam sladoled od čokolade. Ovo nam je omiljeno mesto. Vozili smo 15 milja da bi došli ovde na sladoled”, kaže Džim Braun.

Za njegovu porodicu, dolasci u mlekaru na sladoled, u letnjim mesecima, su postali tradicija.

“Koliko nas je? Jedan, dva, tri, četiri…..nas je sedmoro, imali smo obilan doručak i šta ima lepše nego dan zasladiti sladoledom.”

Mlekara Roki Point u Frederiku je jedna od osam mlekara u sklopu merilendskog lanca Staza sladoleda, koji se proteže 460 kilometara. Uzduž i popreko.

“Otvorili smo stazu sladoleda u Merilendu pre oko tri godine i uspeli da povećamo svest javnosti o mogućnostima mlekarske industrije širom države. Imamo oko 476 farmi mlečnih proizvoda, a prošle godine, te farme su ostvarila oko 201 milion dolara bruto prihoda”, kaže sekretar za poljoprivredu države Merilend, Badi Hans.

Svaka od 200 krava, mlekare Roki Point, daje 40 litara mleka dnevno. Deo tog mleka koristi se za proizvodnju 70 različitih vrsta i ukusa sladoleda. Porodica Čaka Fraja je u ovom biznisu još od 1883.

“Staza sladoleda zaista može da pomogne našem poslovanju. To je sjajan način za nas sa mlečnih farmi da se držimo zajedno, poboljšamo poslovanje i pokažemo svetu šta sve radimo.”

Mlekare na stazi sladoleda privlače, sa raznih strana, ljubitelje ledenog slatkiša.

“Došli smo iz DC-ja. Uživali smo u vožnji , pojeli sladoled i obilazimo farmu.”

Ališa Vajner kaže da je dolazak na farmu edukativan za njenog sina.

“Interesovalo ga je kako se krave muzu i kako se dobija mleko.”

30 kilometara severnije, mlekara Saut Mountain proizvodi 40 različitih vrsta sladoleda. Posetioci mogu da posmatraju mužu krava i da na flašicu hrane telad. Vlasnik farme je Rendi Sovers.

“To je ono što privlači ljude. I odrsli i deca to vole. U četiri sata svakog dana imamo pune ruke posla jer ima puno ljudi koji žele da hrane telad.

U bilo kojoj od mlekara posetioci mogu da dobiju pasoš Staze sladoleda. Kada sakupe pečate svih osam mlekara stiču prtavo na učešće u nagradnoj igri.

“Izgleda da su sve mlekare odlične. Definitivno ćemo nastojati da odemo do još nekih”, dodaje Džim Braun.

“Ovo je prvi sladoled koji smo probali. Ali mislim da ćemo ovog leta obići još nekoliko mlekara”, kaže Ališa.

Staza sladoleda u Merilendu otvorena je od kraja maja do sredine septembra. Dovoljno dugo da se isproba svih 70 vrsta.

XS
SM
MD
LG