Linkovi

Stavridis: Bezbednost interneta najveći izazov


Admiral Džejms Stavridis tokom razgovora sa dopisnikom Glasa Amerike iz Londona Alom Pesinom
Admiral Džejms Stavridis tokom razgovora sa dopisnikom Glasa Amerike iz Londona Alom Pesinom

“Naše društvo je veoma zavisno od interneta dok nam je nivo pripravnosti vrlo nizak, naročito u alijansi”, poručio je odlazeći komandant NATO snaga u Evropi

Odlazeći vojni komandant NATOa, američki admiral Džejms Stavridis, smatra da će bezbednost interneta biti najveći izazov u predstojećim godinama. Admiral Stavridis, koji je u ponedeljak 13. maja otišao u penziju, ispričao je novinaru Glasa Amerike zašto smatra da od napada u sajber prostoru preti veća opasnost nego od terorizma ili nuklearnog rata.

Hakerski napadi na firme i državne agencije nisu više novost, a prestupnici i njihovi kompjuteri često su meta policije. To je razlog što admiral Stavridis smatra da će bezbednost interneta biti najveći problem za njegovog naslednika.

Naše društvo je veoma zavisno od interneta dok nam je nivo pripravnosti vrlo nizak, naročito u alijansi”, kaže admiral Stavridis.

Hakerima je relativno lako, potrebno im je samo solidno poznavanje kompjutera.
NATO ima centar za odbranu i istraživanje sajber prostora, baziran u Estoniji, ali admiral Stavridis kaže da je saradnja članica na tom polju ograničena.

“To je, naravno, oblast krajnje osetljiva za države jer ne vole da pokazuju šta znaju jedne o drugima. Ali to moramo da prevaziđemo jer je opasnost vrlo visoka i vrlo realna”, kaže Stavridis.

Sajber napadi kreću se od uznemiravanja do provala u kompjutere banaka ili kontrola letenja. Ima i primera krađa obaveštajnih i privrednih podataka. Hakeri mogu da onesposobljavaju sisteme, kao što je električna mreža. Prošle nedelje, jedna hakerska banda je ukrala 45 miliona dolara iz bankomata širom sveta. Šef katedre za kompjuterske nauke na Univerzitetu grada Londona, profesor Kevin Džouns, kaže da internet olakšava posao, posebno teroristima.

“Ta vrsta terorizma je mnogo pristupačnija nego sa pojedincima opremljenim eksplozivom jer može da se sprovodi iz bezbednosti sopstvenog doma”, kaže Džouns.

Mnoge zemlje razvijaju ofanzivno sajber-oružje, a Kina, Izrael i Sjedinjene Države su optuživani na su ih i koristili. Ponovo Admiral Stavridis:

“Mislim da je prerano da time opremamo alijansu. Ali to je nešto o čemu će pojedinačne države razmišljati. Vremenom biće im potreban intelektualni kapital za razvijanje teorije odvraćanja u sajber prostoru”, kaže admiral Stavridis.

Odvraćanje bi moglo da se sprovede pretnjama napadima sajber ili konvencionalnim oružjem. Profesor Džouns kaže da bi to moglo da deluje.

“Moguće je zamisliti situaciju u kojoj bi neko mogao da zaključi da je suviše rizično napasti berzu neke zemlje zato što bi mogao da bude oboren i zatvoren sistem samog napadača”, kaže Stavridis.

Ali neki pojedinac možda neće voditi računa o tome da li će njegova zemlja da pretrpi kontranapad – što dodaje još jedan nivo čitavom problemu koji se već nalazi u vrhu liste prioriteta admirala Stavridisa.
XS
SM
MD
LG