Linkovi

Od poruke Kongresu do političkog teatra


Ono što je počelo kao rukom pisana poruka kongresmenima preraslo je u politički teatar koji prenose TV stanice širom sveta

Ustav Sjedinjenih Država predvidja da se predsednik obrati Kongresu i podnese izveštaj o aktuelnom stanju unije.

Amerikanci su se borili protiv Britanaca za nezavisnost, ali su od njih pozajmili praksu da se lider države redovno obraća zakonodavcima. Prvi predsednici SAD slali su pismeni izveštaj Kongresu i nisu se pojavljivali na Kapitolu. Američki ustav zahteva podnošenje izveštaja o Stanju unije. Takodje je navedeno da će predsednik izneti Kongresu mere koje smatra „neophodnim i hitnim“.

Ronald Regan je uveo praksu pozivanja specijalnih gostiju tokom održavanja tog govora, poput ovog čoveka koji je skočio u reku Potomak u Vašingtonu da bi spasio žrtve avionske nesreće. Tokom godina obraćanje predsednika je evoluiralo. O detaljima govora o stanju unije razgovarali smo sa profesorom političkih nauka i javne uprave na univerzitetu Džordžtaun, Markom Romom:

„Predsednici imaju višestruke ciljeve za svoj govor o stanju unije. Jedan je da žele da iznesu svoju agendu za predstojeći period, ali istovremeno i da odrede agendu za Kongres i za javnost. Kongres reaguje na stavove javnosti te predsednik isto tako želi da pridobije podršku javnosti za svoje ciljeve.“

Predsednik Predstavničkog doma zvanično poziva predsednika da se obrati članovima oba doma Kongresa. Govor se održava u sali Predstavničkog doma, koja je veća. Rom ističe da danas taj govor ima stvarni sadržaj, ali da ima i dramatske aspekte.

„Predsednik iznosi svoju agendu. Njegovi sledbenici u Kongresu - pripadnici njegove stranke, će ustati i pozdraviti tu agendu sa puno entuzijazma. Protivnici iz opozicione stranke će tipično u tim trenucima ostati da sede prekrštenih ruku i skeptičnog pogleda.“

Medjutim, govor o stanju može da bude i prilika da se govori o problemima i ponude rešenja.

„Sećamo se Ruzvelta i predsednika Buša u vreme Drugog svetskog rata, odnosno invazije na Irak i Avganistan, čija je poruka bila da smo suočeni sa otporom i napadima, ali da možemo da pobedimo i da ćemo pobediti“. kaže Rom.

Civilizovani svet je suočen sa opasnostima bez presedana. Pa ipak stanje naše unije nikada nije bilo snažnije“, kazao je Džordž Buš u jednom od svojih govora.

„Predsednik Obama je u jeku veoma duboke ekonomske recesije i depresije uputio poruku nade i promene“, podseća Rom.

„I mada je naša ekonomija možda oslabljena, a naše poverenje poljuljano, večeras želim da svaki Amerikanac zna ovo: Ponovo ćemo graditi, oporaviti se i Sjedinjene Američke Države će iz ovoga izaći snažnije nego ranije“, naglasio je Obama.

... snažniji u ekonomiji, kontroli oružja i imigracionoj politici. Eksperti smatraju da će se predsednik fokusirati na ta pitanja.
XS
SM
MD
LG