Linkovi

Preminula Staljinova ćerka


Ćerka Josifa Staljina, Svetlana odnosno Lana Piters
Ćerka Josifa Staljina, Svetlana odnosno Lana Piters

Lana Piters, ćerka sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, preminula je u Sjedinjenim Državama u 85. godini života. Dramatični obrti u njenom životu, veoma su ličili na likove iz klasične ruske književnosti.

Rođena kao Svetlana Staljina, posle smrti oca 1953, preuzela je majčino prezime Alilujeva i imala povlašćeni položaj u Sovjetskom Savezu. Posle smrti drugog supruga - indijskog državljanina, 1966, odnela je urnu sa pepelom u Indiju i u Nju Delhiju uspela da izmakne agentima NKVD-a i zatraži azil u američkoj ambasadi.

Ubrzo je stigla u Njujork, gde je prihvatila slobodu i javno kritikovala sovjetski sistem. Kasnije se udala za američkog arhitektu Vilijama Pitersa i promenila ime u Lana Piters. U svojoj autobiografiji pod naslovom "20 pisama prijateljima", koja je bila bestseler, napisala je da joj je otac bio "moralno čudovište".

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, iz Sjedinjenih Država je otišla u Britaniju i potom vratila u Sovjetsi Savez. Posle dve godine u Gruziji, nije uspela da se prilagodi i zbliži sa decom iz prethodnih brakova, pa se vratila u Sjedinjene Države. Umrla je u staračkom domu - od raka debelog creva.

XS
SM
MD
LG