Linkovi

Šta ako Britanija napusti EU?


Mnogi analitičari upozoravaju da bi eventualni bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, mogao ozbiljno da naruši evropski projekat. Dvoje iskusnih evropskih analitičara za naš program govore o ključnim pitanjima debate o bregzitu. ​

Odluka o zakazivanju referenduma u Velikoj Britaniji za 23. jun nije bila neočekivana. Bio je to jedan od glavnih prioriteta većinske konzervativne vlade u Londonu, izabrane u maju 2015, u koji je premijer Dejvid Kameron uložio pozamašan lični politički kapital.

Većina analitičara smatra da je zakazivanje referenduma posledica višegodišnje debate unutar konzervativne stranke, u kojoj jedna strana zagovara održavanje članstva u Evropskoj uniji, bez obzira na rastuće nezadovoljstvo javnosti nekim aspektima politike koja stiže iz Brisela, dok evroskeptici smatraju da rešenje leži u izlasku iz evropskog bloka.

Premijer Dejvid Kameron je raspisao referendum da bi sprečio rascep u stranci, kaže Irene Bram, izvršna direktorka ogranka nemačke Fondacije Bertelsman u Vašingtonu.

"Mislim da je odluka potekla iz unutrašnjih potreba. Britanija u odnosu na sve ostale članice pruža gotovo najveći otpor tešnjoj političkoj integraciji Evropske unije. Taj stav postoji još od vremena Margaret Tačer", priča Bram.

Pristalice bregzita žele da se oslobode, kako smatraju, preterane regulative koju nameće Brisel. Sa izbijanjem migrantske krize, sve su glasniji zahtevi da Britanija povrati kontrolu nad sopstvenim granicama, kao i imigracionom politikom. Evroskeptici se takođe zalažu za smanjenje finansijskog doprinosa evropskom budžetu, koji trenutni iznosi oko milijardu i 900 miliona dolara godišnje.

Međutim, brojni finansijski eksperti upozoravaju da bi napuštanje EU ugrozilo britansku ekonomiju.

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, nedavno je rekla da bi bregzit izazvao “prilično loše posledice.” Isto je ovih dana poručio i guverner Centralne banke Engleske, Mark Karni, koji je upozorio da bi bregzit doveo do recesije.

"Već vidimo smanjenje investicija u Britaniji, dok se finansijska neizvesnost dalje pojačava. Vrednost britanske funte pada, to će dovesti do porasta inflacije, na šta će Centralna banka Engleske najverovatnije odgovoriti podizanjem, kamatnih stopa", kaže Paolo Mauro iz Instituta Peterson za međunarodnu ekonomiju.

Ukoliko napusti evropski blok, Britaniji predstoje složeni pregovori sa Evropskom unijom kako bi sprečila nagli prekid trgovinskih veza sa njom, kaže Mauro. On podseća da više od polovine britanskog izvoza otpada na zemlje članice EU.

Pristalice bregzita tvrde da mogu da obezbede bolji dogovor od postojećeg.

Mauro i Bram se ne slažu sa tim.

"Čini mi se da je u interesu svih u Evropskoj uniji da ne olakšaju taj posao Britaniji, jer svakako ne žele da naprave presedan", kaže Mauro.

“Žan-Klod Junker nedavno je rekao: ‘Oni koji napuste trpezu ne mogu da računaju da mogu da joj se vrate.’ Bila je to snažna izjava predsednika Evropske komisije", smatra Bram.

Ideja o integrisanoj Evropi je takođe na probi.

"Pored ekonomskih implikacija, bregzit bi naneo težak udarac evropskom projektu, naročito sada kada se suočavamo sa toliko različitih kriza", ističe Bram.

Kombinacija svih trenutnih izazova opteretila je evropsko jedinstvo kao retko kada u istoriji Unije, ističe naša sagovornica, koja dodaje da evroskeptici gube iz vida geopolitičku opasnost koju nosi odlazak jedne od najvećih i najvažnijih članica “kuće Evrope.”

XS
SM
MD
LG