Linkovi

Srpska pomoćna policija rekordnom brzinom formirana i ukinuta


Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije (arhivski snimak)

Dva dana nakon što je na snagu stupila Uredba Vlade Srbije na osnovu koje se formira Pomoćna policija, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se zbog pritiska javnosti ova uredba ukida i da ta policija neće biti formirana.

"Moram da kažem da je neka hajka usmerena da stvori napetu klimu kao da MUP hoće da stvori nešto što je nakaradno i nepotrebno," smatra Stefanović.

Termin Pomoćna policija uvodi se još 2005, kada je donošenjem tadašnjeg Zakona o Policiji ukinut Rezervni sastav Policije, a 2006. je uredbom predviđeno osnivanje Pomoćne policije. Koncept rezervnog sastava policije ili pomoćne policije predviđa angažovanje civila u vanrednim situacijama i nije nepoznat ni u drugim zemljama sveta.

Javnost u Srbiji je osudila ovaj potez, a mnogi su formiranje ovog sastava uporedili sa “Hilfspolizei” koja je osnovana pod Hermanom Geringom 1933. godine u nacističkoj Nemačkoj.

Stručnjaci iz ove oblasti upozoravali su više puta da je u Srbiji od prekida koncepta civilne odbrane i zaštite bezbednosna situacija u vanrednim uslovima nešto što je ljudima strano i o čemu su nedovoljno informisani.

I sam načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić izjavio je da je problem svest građana jer je država napravila više od 30 godina pauze kada je reč o edukaciji najmlađih, a da je posledica loša svest o značaju u preventivi i reagovanju u ovakvim situacijama.

Zaštitnik građana Saša Janković je reagovao na ovu vest na zvaničnoj internet strani navodeći da pomoćna policija nije ništa novo i nepoznato kao formacija.

"Pomoćna policija kao koncept dodatnog bezbednosnog aparata za posebne situacije nije nepoznat ni nov, ali je način na koji je ovih dana pokušano njegovo oživljavanje tipičan za politizovano i autoritarno shvatanje bezbednosti," navodi Janković.

Darko Trifunović, iz International Strategic Studies Association takođe misli da formiranje pomoćne policije ne bi bilo loše za Srbiju i da odsustvo sistema civilne zaštite predstavlja veliki bezbednosni problem u zemlji.

"Na kraju ko će to da plaća i u kojim situacijama će pripadnici pomoćne policije biti angažovani," zapitao se Trifunović. Po uredbi koja je odbačena, pripadnicima pomoćne policije bi pripala naknada u visini od 70 odsto prosečne zarade u Srbiji bez pripadajućih poreza i doprinosa po zaposlenom, isplaćene u mesecu koji je prethodio angažovanju.

Govoreći o napadima opozicije da je pomoćna policija maska za nesposobnost Vlade, da je to način da se podrivaju institucije i da se formira partijska policija, ministar Stefanović je naglasio da su upravo predstavnici opozicije doneli tu Uredbu. On je naveo da je 2005. donet Zakon kojim se predviđa pomoćna policija.

U uredbi se navodi i da ministar može u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom uredbom. Ova odredba je mnogima zasmetala, jer se ministru policije daju prevelika ovlašćenja kada je angažovanje kadrova u pitanju.

"Zakonom o policiji nije razrađen način njenog rada, a Uredbom koja je na brzinu doneta, pa se ukida preko noći ostavljena su nerazumna diskreciona ovlašćenja za zapošljavanje pomoćnih policajaca," navodi zaštitnik građana Janković.

Ministar Stefanović je izjavio da nisu bile istinite kritike opozicije da je cilj formiranja pomoćne policije bio da se zapošljavaju partijski kadrovi, navodeći da su posao tu mogli dobiti samo oni koji su završili kriminalističku akademiju.

XS
SM
MD
LG