Linkovi

Podeljena mišljenja o Deklaraciji


Porodice srebreničkih žrtava nisu zadovoljne usvojenom Deklaracijom, koju vide kao zakašnjelu i nedovoljnu reakciju.

Usvajanje deklaracije o Srebrenici, bez riječi “genocid”, za preživjele masakra nije dovoljno. Hirurg iz Sarajeva Ilijaz Pilav hodao je šest dana kroz šumu da bi izbjegao pogubljenje.

"Kao akt koji u sebi ne sadrži riječ genocid, smatram da ta rezolucija neće odgovoriti svom smislu, da je to još jedna duboka uvreda za žrtve, za one koji su mrtvi, za one koji su živi i da je to na neki način još jedno poniženje žrtava.”

Munira Subašić, članica udruženja “Majke Srebrenice”, izgubila je muža i sina u maskru. Ona smatra da izvinjenje neće mnogo dorpinijeti da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

"Mladić je još uvijek na slobodi. Mnogi drugi zločinci poput Gavrić Milisava, koji su otimali našu djecu u Potočarima, koji su klali i ubijali našu djecu, pobjegli su u Srbiju kada je podignuta optužnica protiv njih u Bosni i Hercegovini. Tamo su prihvaćeni kao građani Srbije. Tamo uživaju sva prava.”

Stanovnici Pala smatraju da usvajanje deklaracije neće doprinijeti poboljšanju odnosa etničkih zajednica u zemlji.

U ovom momentu donošenje rezolucije koja je čisto politička neće donijeti pomirenje na ovim prostorima koje je prijeko potrebno, iz razloga što nije postignut konsenzus u srpskom narodu koji bi na kraju dao taj rezultat koji se očekuje. Ja se bojim da istorija još uvijek nije dala svoj sud da bi političari mogli da kažu da nešto treba da se osudi i kako da se osudi”, smatra Radoslav Živković.

Rezolucija je rano izglasana i trebalo je sačekati još da prođe jedno određeno vrijeme. A i razdvajanje žrtava sprskog i muslimanskog naroda isto je još jedna loša stvar u rezoluciji koja je donesena”, naglašava Pipović Milomir.

XS
SM
MD
LG