Linkovi

Politička avantura referenduma u Republici Srpskoj


Vlasti u Beogradu danas nisu podržale ideju o referendumu u Republici Srpskoj i navele su da "bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije". Da li je ovaj potez srpskih vlasti potvrda da su i dalje na čvrstom evropskom putu i da pokušavaju da smire strasti u regionu?

"Nema veze ova odluka premijera Aleksandra Vučića sa Evropskom Unijom. To je bila jedina solucija za njega. Ovo je maksimum onoga što Vučić može da uradi i jasna poruka - mi vas ne podržavamo," kaže Zoran Kusovac, analitičar iz Beograda.

Posle današnjeg sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Vučića s najvišim zvaničnicima iz Republike Srpske, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da u Srpskoj postoji jedinstvo oko održavanja referenduma i poručio da se u tom pogledu nastavljaju aktivnosti.

Kusovac ovu situaciju vidi kao "win win" za Vučića, a kao"lose lose" za Dodika. "Poruka Vučića Dodiku je - to što vi radite je politički avanturizam. Ako se i održi referendum u RS, Vučić će uvek moći da kaže da nije mogao da reaguje i podrži RS zbog pritisaka sa strane," zaključuje Kusovac.

Ovi događaji su posledica najave za održavanje referenduma na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju dana državnosti. Vlasti u Republici Srpskoj su raspisale referendum za 25. septembar posle kojeg bi, ako se glasači pozitivno izjasne, 9. januar proglasio Danom Republike.

Radi se o 9. januaru 1992. godine kada je proglašena Republika Srpska kao odgovor na proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine od tadašnje Jugoslavije koje je sprovedeno bez podrške bosanskih Srba.

"Referendum narušava postignute odnose, kakvi god oni bili, bili su bolji. Referendum jeste demokratski, legalni instrument, ali zašto je to potrebno kada jednostavno mogu da zakažu hitnu sednicu u RS i donesu ukaz u kome se proglašava dan državnosti. Uostalom to je ono što i kontakt grupa savetuje," kaže Darko Trifunović iz International Strategic Studies Association.

Poziv za referendum Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim, Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je vlasti RS da odustanu od izjašnjavanju o Danu RS, a Centralna izborna komisija BiH odbila je danas zahtev Republičke komisije za ustupanje biračkih spiskova.

"Referendum je samo Dodikov hir. Nema potrebe da se održi referendum, kada ga je i sud proglasio neustavnim," rekao je Trifunović .

Premijer Vučić je ranije zbog svih događaja u regionu uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru i visokoj predstavnici Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu, u kojima je ukazao na situaciju i neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

Junker je u odgovoru na to pismo naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali isto tako i sve države članice Unije u regionu.

Kusovac ovo vidi kao logiču i normalnu reakciju iz EU. "Jasno je da ne mogu u EU da se bave i institucionalnim odlaganjem proširenja i Bregzitom, jer je Bregzit proces koji još uvek traje i nije završen. Smatram da će svi ovi problemi usporiti ulazak Srbije u EU do 2020. ili 2022. godine," kaže Kusovac objašnjavajući mlaku reakciju iz unije.

Centar za evroatlantske studije iz Beograda ( CEAS) se oglasio povodom Junkerovog odgovora i ocenio da su "Evropska unija i njene institucije, kao i zemlje članice EU, te SAD i NATO delom i sami odgovorni za sadašnje pogoršanje stanja u regionu Zapadnog Balkana".

"CEAS pozdravlja činjenicu da je Evropska komisija konačno, mada mlako i ne kao prioritet, podsetila državu Srbiju na obaveze procesuiranja ratnih zločina i institucionalnog suočavanja sa ratno-zločinačkim nasleđem," navodi se u saopštenju.

Vučić se između ostalog danas sastao i sa hrvatskim članom predsedništva BiH Draganom Čovićem gde je premijer izjavio da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti i da je to nešto "dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti". Vučić je novinarima rekao i da Srbija poštuje integritet BiH, da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine.

Čović izjavio je da nije iznenađen odlukom predsednika Dodika da ne odustane od referenduma. "Stvorili smo preterane tenzije, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povredim one koji traže da se definiše datum", rekao je Čović u Beogradu.

Analitičari upozoravaju da je problem između ostalog zakoret u politici koja dolazi iz Turske, a koja umnogome utiče na prilike u BiH. Turska je kao večiti kandidat za evropsko članstvo uvek nailazila na mlake odgovore iz Brisela, a posle neuspelog puča i odmazde Erdoganovog režima, gde se EU držala još hladnije, a SAD povukla podršku po pitanju članstva, turski predsednik je potražio pomoć u Rusiji.

Darko Trifunović kao glavnu opasnost po bezbednost u BiH ne vidi održavanje referenduma već ponašanje predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) i predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer kako kaže "njegova pozicija se sada menja kada njegov mentor Erdogan ima zaleđinu Rusije".

Ovo se može tumačiti kao znak da će zvanična Ankara imati više tolerancije za referendum u RS, a možda i veće razumevanje za vlasti u Beogradu kao deo zajedničke politike sa Moskvom. Da politika na relaciji EU-Turska ima uticaja i na Srbiju veruju i u CEAS-u i poručuju da "demokratija u Srbiji, a čini nam se i u nekim delovima EU, delom postaje i talac straha od propasti sporazuma Turska – EU".

Kusovac navodi i da je Evropska Unija propustila u slučaju Turske" da nastavi da drži šargarepu" i da je sama kriva za otklon koji je Turska zauzela u politici prema uniji. "EU je saučesnik guranja Erdogana u ruke Rusiji i njegovim ambicijama," zaključuje Kusovac.

XS
SM
MD
LG