Linkovi

EK čeka odluku Saveta o Srbiji


Uoči odluke Evropskog saveta o datumu pregovora sa Srbijom, EK saopštila da je spremna da uradi svoj dio posla na njihovoj pripremi

Šta Srbija može očekivati od Evropskog savjeta koji će na svome zasjedanju 28-og ovog mjeseca odlučivati o tome da li Beogradu dati datum i kakav bi se slijed poteza mogao očekivati? Svaka država je slučaj za sebe, kažu u Evropskoj komisiji, tvrdeći da su oni spremni da, ukoliko se pozitivna odluka donese, da urade svoj dio posla.

Ovih se dana govori, kalkuliše- datum, zeleno svjetlo, uslovno datum i sl-za Srbiju. Medjutim, u Evropskoj komisiji sem nadanja da će Evropski savjet uvažiti njihovu preporuku da počnu pregovori o prijzemu sa Srbijom, ne žele nagadjati kako će stvari teći.

"To je odluka država članica i Evropska komisija će raditi po onome šta odluči Evropski savjet. Generalno, ne možemo previše toga reći o scenariju jer je svaka od država slučaj za sebe-situacija, kontekst i okolnosti pod kojima se donosi odluka o početku pregovora. Evo primjera Crne Gore- Evropsko vijeće je decembra 2011 donijelo odluku da EK treba da počne sa analizom uskladjenosti crnogorskih zakona sa evropskim, sa namjerom da se u roku od šest mjeseci započnu pregovori. Tada su, juna naredne godine, odlučili da EK može odmah da počne pregovore sa Crnom Gorom. Tako smo i učinili. Slučaj sa Hrvatskom je drugačiji. Savjet je donio odluku da Komisija može da započne pregovore, ali samo onda kada Zagreb bude u punoj mjeri saradjivao sa Haškim sudom, što se i dogodilo godinu dana od toga. Ono što mogu reći o slučaju Srbije, to je da analiza uskladjenosti zakona se evropskim još nije učinjena, ali postoji odluka da se započne sa tim poslom tokom irskog predsjedavanja, što znači do kraja ovog mjeseca, ali Komisija je spremna da ako tako odluče države članice, uradi svoj dio posla na pripremi pregovora sa Srbijom", kazao je portparol Komesarijata za proširenje Peter Stano.

Nezvanično, ipak, saznajemo, da je najmanje vjerovatan scenario da će, ukoliko odluka Evropskog savjeta bude pozitivna, bez dodatnih uslovljavanja, pregovori početi već naredni dan. Trebaće još neko vrijeme za to, kaže izvor u EK. Nekoliko mjeseci, što prijem početka pregovora pomjera na kraj ove ili početak naredne godine.
XS
SM
MD
LG