Linkovi

Srbiji predstoji težak posao na putu ka EU


Brisel 14. decembar 2015.
Brisel 14. decembar 2015.

Srbija otvara prva poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, u kojim će najveći napor morati da uloži u unapređenje vladavine prava, zaštitu životne sredine i kontrolu državne pomoći

Večeras konačno Srbija i formalno započinje završnu etapu pristupanja Evropskoj uniji. Pregovori započinju sa, za Brisel iznimno važnim a za Beograd posebno osjetljivim poglavljem 35 pregovora, koje se tiče normalizacije odnosa sa Prištinom. Uz ovo, otvoriće se i poglavlje 32, posvećeno finansijskoj kontroli, za koje srpska strana tvrdi da će biti lakši dio posla s obzirom na dobru pripremljenost i visoke ocjene koje je Srbije na tom polju dobila u posljednjem Godišnjem izvještaju Evropske komisije.

Pregovaračka platforma evropske strane, utvrdjena medju 28 članica Unije, predvidja u okviru poglavlja 35 čak 16 tačaka koje će biti predmet pregovaranja i, s obzirom na kompleksnost teme, vjeruje se da će ovo poglavlje i pregovori o njemu, ostati otvoreno sve do kraja ukupnog pregovaračkog procesa.

Medjutim, vijest dana je da je proces završnih pregovora započeo.

"Zašto je današnji dan važan za nas? Važan je pre svega zbog tipa društva kojem mi pokazujemo da želimo da pripadamo, i zbog toga što taj značajan broj zemalja pokazuje da želi Republiku Srbiju. Važan je zbog ekonomskog napretka Srbije zato što, ne samo evropske kompanije, već i američke, japanske, korejske, mnoge kompanije hoće da dodju u Srbiju samo ako napredujemo na evropskom putu. Zbog toga što će dve hiljade ljudi u Šapcu za mesec - mesec i po dana da dobiju posao u jednoj od najjačih japanskih kompanija, a koja ne bi nikada došla u našu zemlju, bez obzira na sve naše subvencije, da nije našeg evropskog puta. Treća najvažnija stvar za nas je što ćemo u ovom preiodu našu zemlju da uredimo po najvišim evropskim standardima, što će demokratija biti oblik političkog režima kojem pripadamo, što ćemo da se izborimo za snažnije i jače institucije, što ćemo da se izborimo protiv korupcije i kriminala kroz efikasniji i moderniji sistem pravosudja nego što smo imali do danas. Pred nama je težak posao ali ja mislim da mi najveći deo onoga što je pred nama možemo da završimo u narednih četri - četiri i po godine, a onda je na EU, neka oni procenjuju. Ja time ne licitiram kada mi možemo da budemo član EU, to zavisi od 28 članica, ali znam da se Srbija po mnogim pitanjima već ponaša kao članica EU ali u još mnogo čemu, posebno u nivou životnog standarda, u funkcionisanju pravne države, moramo da radimo da bismo dostigli standarde i principe na kojima počiva EU i radićemo vredno i mislim da danas uspevamo da vidimo ono što su mnoge generacije pre nas sanjale", rekao je premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Evropski komesar za pregovore o pridruženju, Johanes Han je takođe istakao da svima predstoji dug put.

"Naravno, dug je put pred nama i premijer i vlada Srbije su svjesni toga da smo na početku. Na ovome i sam radim od proljeća ove godine jer je sada važno da se da ispravan signal narodu Srbije, da postoji napredak, da se stvari kreću u pravom smjeru", rekao je Han.

Ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastian Kurc takođe je izrazio pozitivan stav.

"Premijer Vučić je zemlju doveo na veoma dobar put sprovodeći nepopularne reforme. Važno je da oni sada daju dopinos regionalnoj stabilnosti. Zato je pozitivno da se danas otvaraju poglavlja pregovora, što Austrija već mjesecima podržava", rekao je Kurc.

Bez sumnje Srbiju od danas čeka ozbiljan i naporan rad, godine intenzivnih pregovora sa EU, ukupno 35 pregovaračkih poglavlja medju kojima, sem dobrosusjedskih odnosa, Brisel posebnu pažnju poklanja i pitanju vladavine prava. U Evropskoj komisiji se nadaju da bi se ta poglavlja 23 i 24 mogla otvoriti već u prvoj polovini naredne godine.

XS
SM
MD
LG