Linkovi

Gana i Slovenija odneli pobedu na početku svetskog kupa


Svetski fudbalski kup 2010.
Svetski fudbalski kup 2010.

Gana i Slovenija su postigli pobede u svojim prvim utakmicama na Svetskom kupu u fudbalu 2010. u Južnoafričkoj Republici. U Grupi D, Gana je postala prvi afrički tim koji je pobedio na prvom Svetskom kupu na kontinentu, pobedom od 1:0 nad reprezentacijom Srbije u Pretoriji.

Asamoa Gijan je postigao pogodak iz penala u 85. minutu, pošto je rezervni srpski igrač Zdravko Kuzmanović igrao rukom u kaznenom prostoru. Selekcija Srbije je od 75. minuta igrala sa desetoricom fudbalera, jer je drugi žuti karton i isključenje zaradio Aleksandar Luković.

Srbija će u drugom kolu D grupe, koje se igra 18. juna, odmeriti snage sa Nemačkom. Računajući i Mundijale 1998. i 2006. godine, reprezentaciji Srbije je ovo peti uzastopni poraz na Svetskim prvenstvima. Nešto ranije, u svom prvom nastupu na ovogodišnjem Svetskom kupu, reprezentacija Slovenije pobedila je Alžir rezultatom 1 : 0, što je prva pobeda Slovenaca na svetskim prvenstvima, s obzirom da su prilikom prethodnog nastupa, pre osam godina, pretrpeli tri poraza. Jedini gol je šutom iz daljine postigao Robert Koren u 79. minutu, kada se lopta odbila u gol od ruke alžirskog golmana Favzija Šaušija.

Posle današnje pobede u Polokvaneu, Slovenija je prva u Grupi C sa tri boda, dok drugo i treće mesto dele reprezentacije Engleske i Sjedinjenih Država, sa po jednim bodom posle jučerašnje nerešene igre.

XS
SM
MD
LG