Linkovi

Novak preko Federera do finala!


Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale "Ju Es Opena" pobedom nad petostrukim šampionom Rožeom Federerom - 3:2, po setovima 5:7, 6:1, 5:7, 6:2 i 7:5 posle skoro četiri sata igre na centralnom terenu teniskog kompleksa u "Flašing Medouzu" u Njujorku.

Đoković je odigrao verovatno najbolji meč ove sezone, oduzeo Švajcarcu servis čak šest puta iz 12 prilika i - iako veoma teško - potpuno zasluženo stigao do drugog finala u Njujorku u karijeri. Prvi put, pre tri godine pobedio ga je upravo Federer, koji ga je u prethodne dve godine dva puta zaustavljao u polufinalu. Izgledalo je da će tako biti i danas, ali se Šoković uprkos nesrećno izgubljenom prvom, apotom i trećem setu, i u drugom i u četvrom fenomenalno vracao u meč. Vrhunac mentalne odlučnosti Đoković je demonstrirao u desetom meču odlučujućeg seta, kada je na svoj servis spasao dve "vezane" meč lopte fantastičnim forhend "vinerima". Usledio je "brejk" Đokovića u 11. gemu, a zatim je treći nosilac - uprkos 0-30 i 30-40 na svoj servis - ponovo pokazao izuzetnu koncentraciju i došao do meč lopte, koju je odmah i iskoristio.

U svom trećem Grand Slem finalu u karijeri Đokovića čeka prvoplasirani na svetskoj rang-listi Španac Rafael Nadal, koji je u prvom polufinalu bez većih problema pobedio Rusa Mihaila Južnjeg - 6:2, 6:3 i 6:4. Nadal se tako prvi put u karijeri plasirao u finale "Ju Es Opena", jedinog Grand Slem turnira koji nije osvojio, i to bez izgubljenog seta. U međusobnim duelima, Nadal vodi protiv Đokovića 14:7, ali je na tvrdoj podlozi skor 7:3 za Đokovića, koji je dobio poslednja tri duela, na Mastersima u Sinsinatiju i Parizu i završnom turniru sezone prošle godine - sva tri bez izgubljenog seta.

XS
SM
MD
LG