Linkovi

Da li će Iran poštovati sporazum?


Nuklearno postrojenje Arak, 190 km jugozapdno od Tehrana
Nuklearno postrojenje Arak, 190 km jugozapdno od Tehrana

Stručnjaci veruju da Teheran želči da postigne trajni sporazum i privoli međunarodnu zajednicu da ukine sankcije koje godinama upropašćavaju ekonomiju islamske republike...

Privremeni nuklearni dogovor postignut u novembru između Irana i svetskih sila, stupa na snagu u ponedeljak 20. januara. Smatra se da je to prvi korak ka postizanju šireg sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa, za koji mnoge zapadne zemlje tvrde da je namenjen proizvodnji nuklearnog oružja.

Privremena nagodba između Irana i šest svetskih sila treba da dovede do šestomesečnog zamrzavanja iranskog programa za obogaćivanje uranijuma do visokog procenta. Na to bi Zapad trebalo da uzvrati ukidanjem sankcija Iranu u iznosu od oko sedam milijardi dolara.

Mark Ficpatrik iz Međunarodnog instituta za strateške studije smatra da Iran želi da postigne sporazum, tako da će dozvoliti ulazak međunarodnim nuklearnim inspektorima.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji ljudi borave u Iranu gotovo svakodnevno će moći da obilazi prijavljene instalacije, utvrdi broj centrifuga, kao i tačno ustanovi da li Iran ispunjava dogovorene obaveze”.

Ficpatrik ističe da privremeni sporazum ne predviđa ukidanje iranskog nuklearnog programa, već limitiranje iranskih nuklearnih kapaciteta na postojećem nivou.

“Sa onim što već ima, Iran bi mogao da počne proizvodnju nuklearnog oružja kroz tri, četiri ili šest meseci, tokom kojih bi bila preduzeta i akcija protiv Irana. Sporazum omogućuje bar zamrzavanje tog perioda, tako da ne postane kraći”.

Protivnici dogovora, uključujući Izrael, apeluju na zapadne vlade da ne ublaže sankcije, sve dok Iran ne počne da eliminiše svoj nuklearni program.

Međutim, Zapad i dalje ima veoma jake adute, tvrdi član Gornjeg doma britanskog parlamenta Norman Lamont, koji se vratio iz Irana, gde je ispitivao mogućnost obnavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa.

“Smatram da Zapad nije ni odustao od bilo čega što ne može da se povrati. I mislim da smo u našim procenama produžili rok do kojeg bi Iran mogao da proizvede nuklearno oružje”.

Odnosi između Zapada i Irana su otoplili otkako je Hasan Rohani izabran za predsednika u junu prošle godine. Međutim, mnogi analitičari ističu da stvarna vlast leži u rukama vrhovnog verskog vođe, ajatole Alija Hameneija – koji će donositi konačne odluke o smeru budućeg sveobuhvatnog sporazuma.

Norman Lamont se ne slaže.

“Moramo da se zapitamo da li je vlast zaista u rukama vlade? Iranski režim se sastoji iz nekoliko centara moći. Lično smatram da žele da postignu nuklearni sporazum i verujem da su dovoljno moćni da ga ostvare”.

Predah ostvaren privremenim dogovorom je od ključne važnosti, kaže Mark Ficpatrik.

“Cilj je da u sledećih šest meseci bude izrađen sveobuhvatan sporazum koji bi ulio poverenje međunarodnoj zajednici da Iran neće moći da požuri sa nuklearnim oružjem”.

Grupa američkih zakonodavaca želi da se Iranu zavedu dodatne sankcije, ali analitičari upozoravaju da bi takva mera verovatno potkopala privremeni dogovor, i da bi mogla da izazove odmazdu Teherana.
XS
SM
MD
LG