Linkovi

Amerikanci ljubitelji gurmanske hrane


Posetioci Sajma gurmanske hrane u Vašingtonu
Posetioci Sajma gurmanske hrane u Vašingtonu

Uprkos ekonomskoj krizi, prodaja specijalne, kvalitetne hrane manjih proizvodjača cveta u SAD, dok sve više Amerikanaca kupuje gurmansku hranu.

Sa 180.000 izloženih proizvoda, ukusnih zalogaja bilo je na pretek na Sajmu hrane u Vašingtonu.

Sajam koji je održan ranije ovog meseca u Vašingtonu je najveći u Severnoj Americi i privukao je proizvodjače iz 81 zemlje. Alison Majers prodaje gurmansku čokoladu kućne proizvodnje.

"Ovo je finansijski isplativ način da se povežemo sa potrošačima, a to što nam je proizvod izložen ovde pruža priliku da ga oni dodirnu i okuse. Ja ne mogu sa 300 proizvoda da putujem do mesta gde oni žive, ali zato oni mogu da dodju u naš svet”, kaže Majers.

Amerikanci su prošle godine potrošili 70 milijardi dolara na gurmanske proizvode. Luiz Krejmer je portparolka Nacionalne asocijacije za trgovinu gurmanskom hranom.

"Ljudi možda ne kupuju BMV automobile, ali zato sebe znaju da časte divnom crnom čokoladom. Takodje, Amerikanci više ne jedu tako često po restoranima kao ranije, ali im je ukus postao istančaniji i veći su avanturisti kada je reč o hrani, pa zato žele da imaju bolje proizvode kod kuće”, objašnjava Krejmer.

Sajam gurmanske hrane nastao je početkom 1950-ih kao način da strani izvoznici predstave svoje proizvode američkim potrošačima. Lora Tol dolazi iz Senegala.

"Posetioce je zanimao jedan od naših džemova, onaj od hibiskusa. On se pravi od svežih cvetova hibiskusa, njih je to intrigiralo, želeli su da ga probaju”, priseća se Tol.

Mariam Ture dolazi iz Obale slonovače. Ona kaže da od prodaje njenih indijskih oraha u SAD živi oko 800 radnika u njenoj zemlji.

"Fabrika se nalazi u najsiromašnijoj regiji Obale slonovaće, gde zapožljavamo muškarce i žene koji tako izdržavaju svoje porodice. Prilika da dodjem u SAD i predstavim našu kompaniju kupcima znači da će, ako se posao razvije, naši radnici moći da donesu više hrane na sto svojim ukućanima”, priča Ture.

Američki proizvodi su takodje veliki deo Sajma gurmanske hrane. Volter Neš je vlasnik roštilja Leftiz u Merilendu, nadomak Vašingtona.

"Dva lanca prodavnica već su rešila da kupuju naše proizvode”, kaže on.

Ekonomisti smatraju da će američka industrija gurmanske hrane nastaviti da cveta, kako američki potrošači tragaju za jedinstvenim proizvodima da bi zadovoljili svoj apetit koji se neprekidno menja.

XS
SM
MD
LG