Linkovi

Snižen kreditni rejting SAD!


Sedište agencije za kreditni rejting "Standard & Poor's" u Njujorku
Sedište agencije za kreditni rejting "Standard & Poor's" u Njujorku

Agencija za određivanje kreditnog rejtinga „Standard & Poor's“ snizila je po prvi put u istoriji kreditni rejting Sjedinjenih Država sa elitnog „trostrukog A“ na „dvostruko A plus“, sa negativnim predviđanjima. „S&P“ je kasno sinoć naveo da je odluku doneo zbog činjenice da plan o smanjenju deficita koji je Kongres usvojio ranije ove nedelje ne ide dovoljno daleko da bi se stabilizovala situacija sa prezaduženošću zemlje.

Agencija je takođe navela da snižavanje rejtinga odražava njeno mišljenje da su "efikasnost, stabilnost i predvidljivost američkih zakonodavnih i političkih institucija oslabili u vremenu koje obeležavaju fiskalni i ekonomski izazovi".

Merilin Koen, finansijska analitičarka i predsednica kompanije „Envision Capital“ kaže:

"'Dvostruko A plus' nije kraj sveta. Svakako da je reč o ogromnoj mrlji, ali i druge zemlje su živele sa snižavanjem rejtinga i napredovale posle toga".

Ona ističe da će tako biti i sa SAD ...

"Ljudi kažu da će ovo biti katastrofa, armagedon ... Budimo relani, ako investitori počnu da paniče, gde će ih to dovesti? Nije katastrofa, niti će biti armagedon, jer i dalje možemo da plaćamo kamatu na hartije od vrednosti, i to ne predstavlja toliko veliki procenat našeg federalnog duga".

Zvaničnici Sekretarijat za finansije kritikovali su odluku agencije navodeći da je napravljena greška u proceni duga za 2.000 mioijardi dolara. "S&P" je priznao grešku, ali nije promenio odluku. Druge dve agencije „Moody's“ i „Fitch“, za sada nisu snizile rejting SAD.

Američki predsednik Barak Obama reagovao je na snižavanje kreditnog rejtinga rekavši da izabrani lideri "moraju da rade bolje". U saopštenju iz Bele kuće, dogovor o smanjenju ogromnog deficita države i izbegavanju bankrotstva naziva se važnim prvim korakom, ali se zakonodavci poziovaju da zaborava na stranačke razlike, kako bi se američka ekonomija ojačala.

XS
SM
MD
LG