Linkovi

Južni Sudan: Poraženi pobunjenici u Boru


Južnosudanski vojnici

Portparol južnosudanske vojske rekao je da su vojnici danas ušli u taj strateški grad i porazili više od 15 hiljada opozicionih boraca

Snage južnosudanske vlade preuzele su kontrolu nad Borom, strateškim gradom kojeg su od početka sukoba u zemlji više puta osvajali pobunjenici.

Portparol vojske rekao je da su vojnici danas ušli u Bor i porazili više od 15 hiljada opozicionih boraca. Takođe je naveo da je osujećen plan bivšeg potpredsjednika Rieka Mašara da napadne prijestonicu, Džubu. Pripadnici opozicionih snaga još nisu potvrdili ove informacije.

Afrički regionalni blok u međuvremenu pokušava da posreduje u postizanju sporazuma vladinih i opozicionih predstavnika o prekidu vatre. Opozicioni pregovarač Mabior de Garang rekao je danas da je opozicija spremna da narednih dana potpiše plan o primirju.

Mediji prenose da je pregovarač južnosudanske vlade takođe spreman da u Etiopiji, gdje već nekoliko nedelja traju pregovori, potpiše dogovor o prekidu vatre. U sukobu, koji je izbio početkom decembra, poginulo je najmanje hiljadu ljudi, dok je gotovo 470 hiljada raseljeno.
XS
SM
MD
LG